Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Harald alweer kort aan de wandel na hartoperatie

10 oktober 2020 · Leestijd 2 min

De hartoperatie van koning Harald is voorspoedig verlopen, laat het Noorse koningshuis vrijdag weten. De toestand van de koning is goed, terwijl hij bijkomt in het Oslo University Hospital.

Tijdens de operatie werd een nieuwe hartklep geplaatst. Dit gebeurde zonder narcose. De koning was wakker. Alleen een lies werd lokaal verdoofd. De operatie zal er onder andere voor zorgen dat de 83-jarige koning makkelijker kan ademen.

Volgens de uitleg werd de operatie uitgevoerd in een hybride kamer: een mix van een röntgenlaboratorium en een operatiekamer. Er werd eerst een tijdelijke pacemaker geïnstalleerd. De procedure zelf werd vervolgens uitgevoerd vanuit de lies via een halsslagader. Een nieuwe biologische hartklep werd ingebracht via de toegang in de liesader en in de oude klep geplaatst. De oude flap werd naar de zijkant van de nieuwe, goed functionerende flap geschoven.

Eerdere behandeling

Het is niet de eerste keer dat koning Harald behandeld wordt voor zijn hartproblemen. In 2005 onderging de koning een openhartoperatie voor het plaatsen van een kunstmatige hartklep. "Dergelijke kunstmatige biologische hartkleppen hebben een levensduur tussen de 10 en 15 jaar. Het is daarom niet ongebruikelijk dat dergelijke ingrepen na verloop van tijd moeten worden herhaald. Onderzoek heeft aangetoond dat het nodig was om de kunstmatige hartklep die de koning in 2005 ontving te vervangen door een nieuwe kunstmatige klep, om de ademhaling van de koning te verbeteren", aldus de uitleg van het Noorse hof.

Alweer aan de wandel

"De koning heeft een korte wandeling gemaakt en zijn toestand is goed", laat zijn arts weten. Harald zal nog de hele maand met ziekteverlof zijn. Kroonprins Haakon is in die periode regent en heeft alle taken van zijn vader overgenomen.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--