Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Harald neemt lastig besluit na lang wikken en wegen

27 december 2022 · Leestijd 2 min

Koning Harald van Noorwegen zal in de toekomst niet meer actief zijn als wedstrijdzeiler. Vanwege gezondheidsproblemen heeft de 85-jarige vorst besloten een punt achter zijn 'carrière' te zetten. Dat maakte hij bekend in het jaaroverzicht 'Året med kongefamilien' van de Noorse omroep NRK.

Voor Harald is zeilen al zijn leven lang een grote passie. Volgens de koning is het vanwege zijn gezondheid niet meer zo eenvoudig om te zeilen en zich te bewegen op de boot. "Misschien ga ik nog in Noorwegen zeilen of iemand helpen bij een training", zei Harald in het programma. "Maar ik betwijfel of ik nog naar het buitenland zal reizen."

Lastig besluit

Koning Harald heeft lang nagedacht over het besluit om te stoppen. "Ik zag er echt tegenop maar toen ik eenmaal het besluit had genomen, voelde het goed", aldus de vorst. Hij zei de kameraadschap op de boot het meeste te gaan missen. "Zowel aan boord van mijn eigen boot, maar ook met concurrenten en vrienden die je in het buitenland ontmoet. Het zijn meestal dezelfde mensen."

Kroonprins Haakon hoopt dat zijn vader in zijn vrije tijd blijft zeilen. Dat zei hij tegen de Noorse omroep NRK in een reactie op het nieuws. "Zeilen is een ongelooflijk belangrijk onderdeel van zijn leven geweest. Hij heeft veel bereikt en een indrukwekkende sportcarrière achter de rug. Hij haalde veel uit het zeilen, dus ik hoop dat hij nog even verder vaart."

Kroonprinses Mette-Marit sloot zich daarbij aan. "Hij is altijd ongelooflijk blij als hij heeft gevaren. Hij is dol op zowel zijn varende vrienden als de hele wereld eromheen, evenals op het buiten zijn".

Olympische Spelen

Tot ver in de tachtig bleef koning Harald meedoen met internationale toernooien. Afgelopen zomer behaalde hij, als captain van het team, op het WK in Genève nog een tiende plaats in de 8 meterklasse. In het verleden won de Noorse vorst meerdere medailles op het WK, waaronder een gouden. Ook deed Harald drie keer mee aan de Olympische Spelen, in 1964, 1968 en 1972.

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--