Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Update: Koning Harald opgenomen in het ziekenhuis

26 september 2020 · Leestijd 3 min

De Noorse koning Harald is vrijdagochtend opgenomen in het ziekenhuis. Kroonprins Haakon heeft de officiële taken van zijn vader overgenomen. De koning is tot 4 oktober met ziekteverlof.

De 83-jarige Harald werd vrijdag opgenomen omdat hij last had van zijn ademhaling, zo liet het Noorse hof weten. De koning is niet besmet met het coronavirus en werd nader onderzocht.

Kroonprins Haakon zal komende week het 165e zittingsjaar van de Storting, het Noorse parlement openen. Koning Harald (83) blijft in elk geval het hele weekeinde nog in het ziekenhuis, aldus een mededeling vrijdag van het paleis. De verwachting is dat hij maandag naar huis mag, maar daarna nog rust zal moeten houden.

Sinds vrijdag neemt Haakon dus als regent de taken van zijn vader over. Dat is de afgelopen jaren vaker gebeurd maar sinds 1990, toen de toenmalige koning Olav V ernstig ziek was, is het niet meer voorgekomen dat de kroonprins - destijds Harald - de troonrede heeft voorgelezen bij de opening van het parlementaire jaar.

Anders dan anders

In augustus maakte parlementsvoorzitter Tone Wilhelmsen Trøen bekend dat vanwege de coronaregels de opening dit jaar anders zal zijn dan gebruikelijk. De plechtigheid wordt korter en het aantal aanwezigen wordt teruggebracht van de gebruikelijke 750 tot ongeveer 200, onder wie de 169 parlementariërs en de koninklijke familie.

Koning Harald was donderdag nog actief toen hij de bemanning van het koningsschip Norge aan het einde van het traditionele vaarseizoen bedankte voor hun werk in de voorbije maanden. De koninklijke familie gebruikt de Norge voor werk- en streekbezoeken, en voor eigen vakantietrips langs de uitgestrekte Noorse kust. Veel plaatsen zijn makkelijker te bereiken met de boot dan over de weg.

De Noorse vorst kampt de laatste jaren regelmatig met gezondheidsproblemen. In januari werd de koning wegens duizeligheid een week in het Rikshospitalet opgenomen. Ook na ontslag uit het ziekenhuis bleef hij nog enige tijd met ziekteverlof. In december zorgde een virale infectie ervoor dat Harald enige tijd niet kon werken.

Koningin Sonja ging vrijdag gewoon zoals gepland naar Lillehammer voor de inwijding van haar gerestaureerde vroegere ouderlijk huis Maihaugen. Dat is nu ingericht om verschillende perioden uit het leven van Sonja te tonen. De aanzet hiervoor werd gegeven bij het gouden huwelijk van koning Harald en koningin Sonja op 29 augustus 2018. Die dag werd het ook voor het eerst opengesteld voor publiek en sindsdien is verder gewerkt aan de restauratie. Koning Harald zou zijn vrouw oorspronkelijk hebben vergezeld naar Lillehammer.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--