Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Harald spreekt volk toe in coronacrisis

15 maart 2020 · Leestijd 3 min

Koning Harald van Noorwegen heeft zondagavond de bevolking toegesproken in verband met de corona-situatie. De 83-jarige vorst, die momenteel in quarantaine zit, wilde met zijn tv-toespraak het Noorse volk een hart onder de riem steken.

De toespraak is opgenomen in Kongsseteren in Holmenkollen, waar het Noorse koningspaar na het staatsbezoek aan Jordanië in quarantaine verblijft. Koning Harald en koningin Sonja hebben geen symptomen van het virus.

Onwerkelijke, vreemde en beangstigende situatie

Koning Harald sprak de volgende woorden:

"We bevinden ons in een situatie die zowel onwerkelijk, vreemd als beangstigend is voor ons allemaal. We herkennen ons dagelijks leven of de wereld om ons heen niet. En toch staan ​​we pas aan het begin van iets waarvan we de gevolgen niet volledig kennen.

Onzekerheid maakt ons kwetsbaar.
De ernst maakt ons angstig.
Het nieuwe alledaagse leven kan ons een gevoel van machteloosheid geven.

Noorwegen wordt samen met de rest van de wereld getroffen. Nu is onze belangrijkste taak om te proberen de dramatische ontwikkeling te vertragen - door de bevelen van de autoriteiten op te volgen.

We kunnen dankbaar zijn dat we politieke leiders en professionele autoriteiten hebben met de moed en kennis om de situatie eerlijk en realistisch aan te pakken.

Noorwegen staat bekend als een betrokken maatschappij. Nu is er een bijzondere behoefte om elkaar vertrouwen te tonen. Beide zorgen ervoor dat iedereen de verantwoordelijkheid neemt om de verspreiding van infectie te voorkomen. En voor de autoriteiten van het land om goede en verstandige beslissingen te nemen.

Mijn gedachten en gebeden zijn nu allemaal bij jullie.
Met jullie die ziek zijn en met jullie die familie zijn.

Met gezondheidswerkers in het hele land, dag en nacht. Met degenen die financieel verlies en angst voor de toekomst ervaren. Met iedereen die belangrijke sociale functies vervult zodat ons land kan functioneren.

Bij alle kinderen - die nu misschien bijzonder angstig zijn - en voor wie we extra moeten zorgen. En bij degenen die de eenzaamheid voelen omdat onze kleine en grote gemeenschappen tijdelijk van ons worden weggenomen.

Ten slotte wil ik u eraan herinneren dat iedereen in deze periode wat extra vriendelijkheid nodig heeft. Samen staan ​​we hierin. En samen kunnen we door wat komen gaat."

Lees verder onder de video.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Noorwegen sluit maandag de Noorse vliegvelden en havens voor bezoekers en gaat strenge grenscontroles uitvoeren. Toeristen hadden tot zondag de tijd het land te verlaten. Noorwegen registreerde dit weekend zijn derde coronadode en telt inmiddels 1246 coronapatiënten. Alle scholen, universiteiten en restaurants zijn gesloten.

Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--