Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Harald staat uitgebreid stil bij dood Ari Behn

31 december 2019 · Leestijd 2 min

De Noorse koninklijke familie is gesterkt en verwarmd door het medeleven dat de bevolking heeft getoond na de zelfgekozen dood van Ari Behn, de voormalige echtgenoot van prinses Märtha Louise. Ook de kaarsenzee voor het koninklijk paleis was tot troost. Dat zei koning Harald dinsdagavond aan het begin van zijn traditionele nieuwjaarstoespraak.

"Soms is het leven niet te verdragen. Voor sommigen wordt het zo donker dat niets helpt. Zelfs niet de liefde van hun geliefden. Sommigen zien geen andere manier dan het leven te verlaten. Degenen die achterblijven, moeten leven. Armer - zonder degene van wie ze hielden", aldus de somber kijkende koning. "We worden sterk beïnvloed door de dood van Ari Behn deze kerst. Er is troost in alle goede herinneringen en mooie woorden die zijn overgebracht over de vader van drie van onze lieve kleinkinderen."

"We weten zo weinig over wat er gaat komen. De onzekerheid maakt ons allemaal kwetsbaar. Het beste wat we kunnen doen, is er voor elkaar zijn, elkaar te zien, en elkaar lieve woorden te geven en waar nodig te dragen. Mijn gedachten zijn vanavond bij diegenen die het oude jaar verlaten met een trieste leegte van iemand waar ze gelukkig mee waren."

75 jaar vrijheid

Koning Harald sprak in zijn nieuwjaarstoespraak verder over de aanstaande viering van 75 jaar vrijheid, na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dat was een thema dat eerder ook ter sprake kwam in toespraken van onder anderen koning Willem-Alexander, koningin Elizabeth en koningin Margrethe. Ook klimaatverandering werd aan de orde gesteld in de bijna een kwartier durende toespraak. "Het leven is fragiel. Daar worden we constant aan herinnerd."

De toespraak was de eerste publieke uiting van de koning en het koningshuis sinds de reactie op eerste kerstdag na de bekendmaking van het overlijden van Ari Behn (47). De uitvaartdienst is op vrijdag 3 januari.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--