Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning: 'Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben'

21 oktober 2020 · Leestijd 2 min

Willem-Alexander en Máxima hebben een videoboodschap opgenomen waarin zij hun spijt betuigen over hun Griekenland-vakantie. Het is voor het eerst dat de koning reageert op alle commotie.

De koning verscheen samen met de koningin in een videoboodschap, waarin zij hun spijt betuigden over hun keuze op vakantie te gaan naar Griekenland. "Met spijt in het hart richt ik mij tot u. Onze reis naar Griekenland heeft bij heel veel Nederlanders hevige reacties opgeroepen. Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben. Ook al paste de reis binnen de voorschriften, het was heel onverstandig om geen rekening te houden met de inwerking van de nieuwe beperkingen op onze samenleving."

Willem-Alexander zegt ook dat het hun eigen besluit was om weer terug naar huis te komen. Over de coronacrisis in Nederland zegt de koning: "We zijn betrokken. Maar niet onfeilbaar."

Minister-president Mark Rutte had al eerder een verklaring gegeven waarin hij de verantwoordelijk op zich nam en zei dat hij de vakantie van de koning, na de versterkte maatregelen, had moeten heroverwegen. 

Afgelopen vrijdag bleek dat Willem-Alexander en zijn gezin voor een vakantie naar hun vakantiehuis in Griekenland waren vertrokken. Hoewel het gebied in Griekenland op code geel stond, gold er vanwege de aangescherpte coronaregels het advies aan alle Nederlanders om onnodige reisbewegingen te beperken.

Diezelfde avond liet het koningspaar via de Rijksvoorlichtingsdienst weten dat ze de vakantie zouden afbreken. Zaterdag keerden Willem-Alexander, Máxima en prinses Ariane terug; gisteren volgden pas de oudste twee prinsessen, Amalia en Alexia. 

Video: Rijksvoorlichtingsdienst

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--