Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning hoort van Overijsselse boeren over samenwerking

30 september 2021 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander heeft donderdagmiddag een bezoek gebracht aan twee landbouwbedrijven in Overijssel. Daar hoorde hij hoe de de bedrijven samenwerken op het gebied van natuur en klimaat.

De koning kreeg in Sint Jansklooster een rondleiding bij een landbouw- en rietteeltbedrijf. Dit bedrijf, dat aan de rand van Natura 2000-gebied De Wieden, richt zich op melkveehouderij, rietteelt en natuurbeheer. Om de biodiversiteit te stimuleren, worden koeien bijvoorbeeld met een pontje naar de percelen van het natuurgebied gebracht om daar te grazen. Daarna sprak de koning met de betrokkenen over de balans tussen ondernemerschap en rendabele landbouw aan de ene kant, en het herstel van de natuur aan andere kant.

Vervolgens bezocht de koning boerderij Weidevol in Zwartsluis. Daar toonde de familie Spans hem hun koeienstal, hun land en de vergaderruimtes die zij verhuren. In een gesprek vertelden zij hoe zij de overgang van normale landbouw naar biologische landbouw hebben aangepakt en hoe ze met de zaalverhuur hun ondernemerschap een stap verder te brengen. Afsluitend was er een rondetafelgesprek over de samenwerking rond landbouw en natuurherstel op provinciaal niveau en over de rol die het platform ‘Samen werkt beter’ hierin speelt.

De provincie Overijssel heeft in 2013 met dertien organisaties uit de sectoren landbouw en natuurbeheer het programma 'Samen werkt beter' opgezet. Dit platform zet zich in voor een duurzame ontwikkeling van het landelijk gebied in Overijssel. 

 

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--