Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning houdt toespraak tijdens herdenking op lege Dam

4 mei 2020 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander wist maandagavond bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam de ogen van heel Nederland op zich gericht. Bij de Nationale Dodenherdenking op 4 mei hield hij een toespraak. Nederland keek mee via de televisie want vanwege de coronacrisis was de anders zo stampvolle Dam dit keer vrijwel leeg.

Het was de eerste keer dat een Nederlands staatshoofd het woord voerde bij de Nationale Dodenherdenking. Het feit dat er geen publiek was op de Dam maakte het uitspreken van de toespraak, 75 jaar na de einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa, extra markant.

Dat koning Willem-Alexander zou spreken was al afgesproken voordat het coronavirus het openbare leven grotendeels lam legde en alle grote publieke evenementen onwenselijk maakte. Nu Nederland de afgelopen weken zelf heeft ervaren wat beperkingen van vanzelfsprekende vrijheden betekenen, heeft de toespraak nog meer gewicht gekregen.

Lees verder onder de foto's.

De koning legde voorafgaand aan de twee minuten stilte met koningin Máxima een krans bij het Nationaal Monument. Dit gebeurde in aanwezigheid van alleen minister-president Mark Rutte, burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en voorzitter Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité.

Na de kranslegging droeg Eva Pronk (16) uit Den Haag haar gedicht Vrijheid voor. Voorafgaand aan de ceremonie op de Dam sprak schrijver Arnon Grunberg in De Nieuwe Kerk de 4 mei-voordracht uit. Simone Kleinsma zong in de lege kerk een lied, begeleid door een klein ensemble van het Metropole Orkest.

75 jaar vrijheid

Koning Willem-Alexander leek in zijn kerstrede alvast een voorschot te nemen op zijn toespraak. "Vrijheid is de vlam die in alle Nederlandse harten brandt. Dat klinkt poëtisch, maar het doet wel recht aan wat ik om me heen zie. Het valt me op hoe intens die vrijheid wordt beleefd. Nu we stilstaan bij 75 jaar vrijheid, ontmoet ik veel mensen die me vertellen wat dat begrip voor hen betekent", zei hij.

Citaat

Beeld_Nieuwe_Kerk.jpg

Op de Nieuwe Kerk in Amsterdam, waar op 4 mei de Herdenkingsbijeenkomst plaatsvond, hangt een spandoek met daarop een citaat uit de toespraak van koning Willem-Alexander op 20 maart over het coronavirus. "Alertheid, solidariteit en warmte. Zolang we die drie vast houden kunnen we deze crisis samen aan."

Bron: ANP/Nieuwe Kerk Amsterdam

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--