Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning kijkt uit naar eerste reis met prinses Amalia

18 januari 2023 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima kijken "reikhalzend uit naar het bezoek" dat de twee later deze maand brengen aan het Caribisch deel van het Koninkrijk. Voor het eerst reist ook prinses Amalia met haar ouders mee en daar stond de koning kort bij stil tijdens zijn toespraak bij het traditionele nieuwjaarsontvangst in het Koninklijk Paleis in Amsterdam.

"Wij kijken reikhalzend uit naar het bezoek dat we over tien dagen gaan brengen aan Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba. Een reis die we maken samen met onze oudste dochter", zei Willem-Alexander. "We verheugen ons erop haar te introduceren en samen met haar te ervaren wat ieder eiland zo bijzonder maakt en wat ons - met alle verschillen die er zijn - blijft verbinden."

De reis begint op 27 januari op Bonaire en eindigt op 9 februari op Saba. Het bezoek is bedoeld als kennismaking van de Prinses van Oranje met de Nederlandse Cariben. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering) reist ook mee met het koninklijk gezelschap.

Slavernij

Net als tijdens de kersttoespraak is de koning tijdens zijn speech teruggekomen op het slavernijverleden. Volgens de vorst is er "een begin gemaakt", maar ligt er ook "nog een lange weg voor ons", zo zei hij.

"Bouwen aan de toekomst is onmogelijk als ons gezamenlijk fundament kwetsbaar is. Zonder sterke grondvesten gaat het niet", zei de koning. "Dat geldt voor gebouwen. En het geldt voor onze samenleving als geheel. Soms is het nodig eerst diep te graven voordat je hoger en verder kunt komen. Bij een gevoelig thema als ons koloniale verleden is dit absoluut noodzakelijk." De koning zei ook nog: '' in het jaar waarin we de afschaffing van de slavernij gedenken, voelen mijn vrouw en ik ons hierbij nauw betrokken. En ook daarná blijven we ons samen met u inzetten voor verbinding, verzoening en vooruitgang. In het héle Koninkrijk."

Pandemie

Tevens kwam ook de coronapandemie aanbod in de toespraak van de koning, zo zei hij onder meer: ''We hebben butsen en builen opgelopen en er zijn zeker lessen te trekken voor de toekomst. Maar we zijn er wél samen doorheen gekomen", zei de koning onder andere. "Hoewel de risico’s beslist nog niet weg zijn, is de acute dreiging gelukkig voorbij. We hebben onze vrijheid terug om elkaar te ontmoeten waar we willen en wanneer we willen. Dit is te danken aan de onvermoeibare inzet van heel veel mensen, onder wie velen die hier aanwezig zijn."

Oekraïne 

Willem-Alexander haalde tijdens het traditionele nieuwjaarsontvangst ook de oorlog in Oekraïne aan, hij sprak hier over: ''Deze winter en ook de winter hierna blijven de Oekraïners onze steun broodnodig hebben", zei hij daarover. "Het komt er echt op aan: blijven we solidair, oók als het in eigen land pijn gaat doen? Oók als het jaren gaat duren? We zullen steeds sterker gaan voelen dat het helpen van degenen die offers brengen voor de vrijheid, ook offers vergt van ons."

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--