Koning legt krans tijdens herdenking bevrijding Indië
Koning Willem-Alexander is zaterdag aanwezig tijdens de nationale herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. Het is precies 75 jaar geleden dat Japan capituleerde en zo het hele Koninkrijk der Nederlanden bevrijd werd.
De koning zal bij het Indisch Monument in Den Haag als eerste een krans leggen. Daarna volgen premier Mark Rutte, staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Ook spreekt de premier de Herdenkingsrede uit. Ter afsluiting van de ceremonie opent Willem-Alexander het defilé langs het Indisch Monument. Na afloop van de herdenking ontmoeten de koning en Blokhuis leden van de Indische gemeenschap in Nederland.
Peiling
Uit een peiling van EenVandaag die werd gehouden onder ruim 2.800 Indische en Molukse Nederlanders bleek vrijdag dat een meerderheid vindt dat de koning eigenlijk ieder jaar tijdens de herdenking aanwezig moet zijn. Nu is dat nog om de vijf jaar het geval. Dit omdat de oorlogsslachtoffers al worden herdacht tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam. Maar volgens de ondervraagden lijkt het nu net of de koning de ene herdenking belangrijker vindt dan de andere.
Normaal gesproken trekt de jaarlijkse herdenking van alle slachtoffers van het Japanse oorlogsgeweld duizenden belangstellenden. Maar dat kan dit jaar niet wegens de maatregelen tegen het coronavirus. De herdenking is toegankelijk voor een beperkt aantal hoogwaardigheidsbekleders en andere genodigden. De NOS zendt de herdenking rechtstreeks uit van 12.10 uur tot 13.30 uur op NPO 1.
Bron: ANP