Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning maakt zich zorgen

13 juli 2021 · Leestijd 3 min

De toenemende agressie tegen journalisten baart koning Willem-Alexander zorgen. Dat zei hij dinsdag in Den Bosch bij het bezoek aan het jubilerende Brabants Dagblad, dat 250 jaar bestaat. Wat eraan gedaan moet worden, weet de koning niet. "Ik ben geen expert. Dat laat ik graag aan de experts over."

Veiligheid voor verslaggevers en fotografen was een belangrijk gespreksonderwerp tijdens het bezoek. Het onderwerp is nog actueler geworden door de aanslag op journalist Peter R. de Vries, precies een week geleden en de bedreigingen aan het adres van RTL Boulevard afgelopen weekeinde. Het programma kon twee dagen niet uitzenden vanwege een ernstige dreiging.

De koning kreeg ook van de zogenoemde 112-fotografen van het Brabants Dagblad te horen dat het werk van journalisten gevaarlijk is geworden. Ze vertelden zelf over hun ervaringen tijdens de jaarwisseling, toen relschoppers hen bekogelden met onder meer vuurwerk en stenen. "Je moet je niet bekend maken als pers. Maar tegenwoordig zoeken ze je ook thuis op. Het is heel bedreigend", aldus een van de fotografen. "Het verhardt steeds meer", concludeerde hoofdredacteur Lucas van Houtert.

De koning wilde weten wat eraan gedaan kan worden, maar daar kwam geen duidelijk antwoord op. "Het wordt steeds moeilijker in te schatten wat de risico's zijn." Een 112-fotograaf, die snel reageert op gemelde incidenten of ongevallen, heeft ook niet echt de tijd om te denken wat hem staat te wachten, of zich voor te bereiden, zo opperde de koning.

Krant op papier

Koning Willem-Alexander leest nog altijd de papieren krant. Of hij de papieren versie pakt of op zijn tablet of telefoon kijkt, hangt af van waar hij is, zo voegde Willem-Alexander eraan toe. "De laatste tijd was ik door omstandigheden meer thuis", grapte hij. Maar de koning begint de ochtend doorgaans digitaal. Dan wordt het nieuws gescand.

Willem-Alexander is blij dat kranten weer meer tijd nemen voor reflectie en "minder hijgerig" zijn dan een tiental jaren geleden. Hij vindt het goed dat ook meer ruimte wordt gemaakt voor onderzoeksjournalistiek, zoals hij hoorde tijdens zijn bezoek. De koning was dan ook niet pessimistisch over de toekomst van de krant. "De dagbladen zitten weer in de lift", stelde hij tevreden vast.

Bron: ANP en Brabants Dagblad (video)

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--