Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning mag met subsidie Het Loo niet meer maanden sluiten

8 september 2021 · Leestijd 2 min

De koning mag Kroondomein Het Loo niet meer maanden per jaar afsluiten, als hij de subsidie van het Rijk voor het onderhoud van het Veluwse natuurgebied wil behouden. De algemene regels voor dit soort subsidies gaan vanaf volgend jaar ook voor de vorst gelden. Demissionair minister van Landbouw Carola Schouten meldt dat woensdag aan de Tweede Kamer.

Voorwaarde voor de subsidie is dat de rentmeester, in dit geval koning Willem-Alexander, het natuurgebied bijna het hele jaar openstelt voor het publiek. Maar een groot deel van het park is van half september tot eind december dicht.

Juristen hebben in het verleden kritiek geuit op de uitzondering die voor de koning wordt gemaakt, en de Kamer eiste begin dit jaar opheldering.

Critici denken dat de koninklijke familie op wild jaagt in de periode dat het natuurgebied gesloten is. Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren, die in januari het voorstel tot opheldering deed dat door de Kamer werd gesteund, noemt het besluit van Schouten "geweldig nieuws!".

"Als de Koning natuursubsidie aanvraagt voor kroondomein Het Loo, moet hij gewoon aan de voorwaarden voldoen!", twittert Wassenberg. "En het kroondomein het HELE JAAR openstellen. OOK tijdens het jachtseizoen! Hier heeft de Partij voor de Dieren jaren voor gestreden."

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--