Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Mohammed VI pompt miljarden in economie

30 juli 2020 · Leestijd 2 min

Koning Mohammed VI van Marokko wil er alles aan doen om weer op te kunnen klimmen uit de coronacrisis. Om die reden wordt er een bedrag van omgerekend bijna 11 miljard euro in de Marokkaanse economie gepompt, vertelde de vorst woensdagavond in zijn toespraak vanwege het Feest van de Troon.

Mohammed VI begon zijn toespraak door het volk een fijn Offerfeest te wensen, zijn jubileum valt dit jaar samen met het begin van het islamitische offerfeest. Maar al gauw begon de koning over de coronacrisis. Hij is bezorgd maar ook onder de indruk van hoe ermee is omgegaan. "Natuurlijk wordt in dergelijke omstandigheden ieder mens gegrepen door angst. Desalniettemin hebben we dankzij de maatregelen en de cruciale beslissingen die we hebben genomen vanaf de eerste manifestaties van de pandemie in Marokko, ons vertrouwen en optimisme getoond."

De koning prijst onder meer het medische personeel en de strijdkrachten. "Ik loof ook de burgers voor de geest van solidariteit en de verantwoordelijke inzet die zij hebben getoond tijdens de lockdown, zowel individueel als collectief."

De economische impact van het virus is ook in Marokko groot. Daarom is er een fonds opgericht "om de gezondheids-, economische en sociale gevolgen van de pandemie het hoofd te bieden."

Gratie

Ook heeft de koning gisteren gratie verleend aan zo'n 1400 veroordeelde mensen. Dat schrijft NRC. 1200 gevangenen van wie de gevangenis al was verkort of opgeschort, komen vrij. Ook worden straffen van mensen verlaagd of uitgesteld. 

Onder de vrijgekomen gevangen zouden ook activisten zijn die tijdens de Rif-protesten in 2017 werden gearresteerd. Tussen 2016 en 2017 waren er grote protesten in het Rifgebergte in Noord-Marokko. Aanleiding voor deze protesten was de dood van een viserkoper. Nadat de gemeente zijn handelswaar in beslag had genomen, protesteerde hij hiertegen en kwam daarbij om het leven. Dit resulteerde in grote protesten tegen het onderdrukken van de Berberse bevolkingsgroep in Marokko.

Tekst: ANP/Blauw Bloed

Kopfoto: Toespraak koning Mohammed in 2019

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--