Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning na de vakantie weer voor het eerst op pad

2 september 2020 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander is woensdag in Hilvarenbeek en Tilburg op stap gegaan met staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat. Bij het gezamenlijke werkbezoek vormde de circulaire- of kringloopeconomie de leidraad. Het was het eerste openbare treden van de koning sinds het einde van de zomervakantie en het negentiende uit een reeks bezoeken met een bewindspersoon.

Van Veldhoven pakte de kans om Willem-Alexander een deel van haar werkterrein te laten zien met beide handen aan. De overheid wil in 2050 een circulaire economie bereiken, waarbij grondstoffen maximaal worden hergebruikt en er zo weinig mogelijk afval ontstaat. Van Veldhoven wilde de koning daarom laten zien welke vorderingen er op dat gebied worden gemaakt en waar knelpunten liggen.

Dat laatste maakte het werkbezoek voor haar ook interessant en leerzaam, zo zei de staatssecretaris na afloop. Beleid maken is één ding, maar in gesprekken met de mensen in het veld komen vaak knelpunten naar voren waaraan in het ministerie niet is gedacht. Van Veldhoven kreeg onderweg dan ook huiswerk mee, waarmee ze in Den Haag weer aan de slag kan. "Dat is het mooie van werkbezoeken."

De koning was op min of meer vertrouwd terrein. Minder dan zeven maanden eerder, toen het coronavirus nog een verre en vreemde ziekte leek, wandelde Willem-Alexander slechts 500 meter verder langs de Piushaven, om alles te weten te komen over bijzondere burgerinitiatieven in Tilburg. Persoonlijk contact was heel gewoon en de fotografen buitelden over elkaar heen om het koninklijk bezoek vast te leggen. Van afstand houden was geen sprake. Dit keer golden strenge regels en was hun aantal beperkt, om het respecteren van de richtlijnen te vergemakkelijken.

Koning Willem-Alexander was ook in maart in Tilburg, kort na het begin van de coronavirus. De bestemming was toen de GGD Hart voor Brabant. Dit omdat eind februari - zestien dagen na het genoemde werkbezoek van de koning - in Tilburg de eerste coronabesmetting in Nederland was vastgesteld.

Familiebedrijf

Afgelopen woensdag begon het bezoek in Hilvarenbeek bij Schijvens Corporate Fashion. Dit familiebedrijf maakt sinds 1863 bedrijfskleding en begon tien jaar geleden met duurzame innovaties waarin hergebruik van grondstoffen centraal staat. Koning en staatssecretaris kregen een korte rondleiding door een deel van het bedrijf, waarbij eigenaar Shirley Schijvens niet alleen uitleg gaf, maar met name de bewindsvrouw bestookte met wensen en suggesties.

Problemen waar het bedrijf in de praktijk tegenaan liep, zoals de regel dat tweedehandskleding in feite als grondstof naar het buitenland gaat, door de Douane niet als afval maar als nog steeds bruikbare kleding wordt aangemerkt. Dat maakt de 'recycling' onnodig duurder, mede omdat alle kleding om dat te voorkomen nu eerst onder het mes moet om het onbruikbaar te maken.

Lees verder onder de foto's.

Aansluitend ging het gezelschap naar kringloopwinkel La Poubelle in Tilburg,  in het kader van een werkbezoek met staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat. Ook daar volgde een uitgebreide rondleiding, waarbij de koning belangstellend vroeg naar het hoe en wat van onder meer het hergebruik van fietsen, kleding en meubels. Hij genoot bij het afrondend gesprek van de verse, warme appeltaart die ter plaatse was gemaakt, kreeg een hippe klok met zijn eigen beeltenis erop als cadeau en verraste klanten en personeel van de kringloopwinkel. "Dit had ik niet verwacht", merkte een verbaasd kijkende man op.

De visite werd afgesloten met een gesprek over hoe de wens tot uitbreiding van de circulair economie verder kan worden uitgewerkt, waarbij ook pensioenfonds ABP en vertegenwoordigers van regionale circulaire initiatieven meepraatten.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--