Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Je ziet het goed! De koning doet mee aan militaire oefening

18 mei 2022 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander heeft woensdag een bezoek gebracht aan de Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht in Schaarsbergen. Tijdens zijn bezoek aan de militaire basis reed hij mee met een patrouillevoertuig en deed hij ook mee aan een training.

Bij die training vielen militairen een bezet huis binnen. Er werd geschoten - uiteraard met losse flodders - en een deur opgeblazen. Koning Willem-Alexander hielp bij het geven van de orders. Hij bepaalde in samenspraak met zijn militaire collega wat er wanneer moest gebeuren tijdens deze 'missie'.

De betrokkenheid van de koning bij de oefening was vrij bijzonder, want eigenlijk mogen 'buitenstaanders' niet meedoen aan een dergelijke operatie.

Lees verder onder de foto's.

Koning_pantservoertuig
Koning_oefening_huis
Koning_in_legeruniform_Van_Oranje
Koning_praat_met_militairen_Schaarsbergen

Willem-Alexander sprak ook met de militairen die deze zomer naar Roemenië vertrekken. Door de Russische dreiging aan de oostflank van het NAVO-verdragsgebied neemt Nederland deel aan de enhanced Forward Presence (eFP) in het Oost-Europese land, om bij te dragen aan de afschrikking vanuit de NAVO.  

Sommige militairen gaan voor het eerst mee op missie. De koning was vooral benieuwd hoe zij dit ervaren en wat het thuisfront van hun vertrek vindt. "Het thuisfront staat nooit te trappelen als je op uitzending gaat", zei een van hen. "Mijn vriendin vindt het erg spannend. Bij mij overheerst vooral trots dat ik mijn steentje bij mag dragen."

ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--