Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning op bezoek bij winnaar Appeltje van Oranje

22 september 2020 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander bezocht dinsdagochtend een van de winnaars van het Appeltje van Oranje 2020. Deze jaarlijkse prijs van het Oranje Fonds voor sociale initiatieven ging dit jaar naar het project Time2Shine.

Time2Shine is een initiatief van stichting Bedrijf en Samenleving in Haarlem. Hier betrekken mentoren uit het bedrijfsleven jongeren bij de samenleving. Het project is bedoeld voor jongeren in een kwetsbare situatie zonder een eigen netwerk. Mentoren helpen hen onder andere met school, werk of sociale contacten.

De koning ging in gesprek met vier van de deelnemende jongeren en hun mentoren. De deelnemers vertelden over hun eigen aanpak en wat zij bereikt hebben door Time2Shine.

Koning Willem-Alexander wilde eigenlijk maar één ding weten. "Waarom staat dit Appeltje hier?", vroeg hij aan de initiatiefnemers van het Haarlemse project. "Wat maakt dit zo bijzonder?" was Willem-Alexander benieuwd. Er zijn ten slotte overal in Nederland soortgelijke projecten opgezet, met mentoren en hulp voor jongeren. Maar die verpieteren na verloop van tijd en verdwijnen. In Haarlem echter zijn ze al elf jaar bezig, dus er moest wel een geheim recept zijn, dacht Willem-Alexander.

Lees verder onder de foto's.

Foto's: Oranje Fonds – Remko de Waal

Een eenduidig antwoord kreeg hij niet. Maar dat de initiatiefnemers nog altijd even enthousiast zijn, dat het bedrijfsleven goed samenwerkt en dat de gemeente ondersteunt, waren wel ingrediënten van het langdurende succes. "Zij kunnen meer voor elkaar krijgen dan wij als gemeente. We zijn beperkt in onze mogelijkheden, mede door wettelijke regels", verklaarde burgemeester Jos Wienen, die beschermheer is van de organisatie.

Zo mag de gemeente jongeren boven de 23 jaar niet helpen en Bedrijf en Samenleving wel. Tot wel 27 jaar. 'En bij 28 jaar gooien we ze er ook niet uit als ze ons nog nodig hebben", aldus directeur Marijke Aukema, met een schuin oog naar burgemeester en gemeenteambtenaar. De koning leek het een goed plan omdat problemen nu eenmaal niet aan een leeftijdsgrens zijn gebonden.

Willem-Alexander probeerde daarna nog meer te weten komen over de winnende receptuur tijdens gesprekken met vier koppels van jongeren die de afgelopen jaren op een of andere manier zijn geholpen - met werk, met studie, met het verkrijgen van zelfstandigheid - en de betrokken mentor. Steeds weer terugkerende vraag was hoe lang de relatie met de mentor in stand bleef. Er bleek geen uiterste houdbaarheidsdatum te zijn, al was het contact verschillend: van eens per maand tot nog regelmatig.

De winnaars van het Appeltje van Oranje werden al in juli bekendgemaakt. Vanwege het coronavirus vond de uitreiking door koningin Máxima daarom niet plaats op Paleis Noordeinde, maar werd deze live uitgezonden.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--