Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning praat met hulpverleners na rellen Rotterdam

23 november 2021 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander heeft maandag aan het eind van de middag in Rotterdam gesprekken gevoerd met politie-, ambulance- en brandweerpersoneel dat ingezet werd bij de rellen vrijdag in de stad. Ook sprak hij met ondernemers op de Coolsingel en medewerkers van de dienst Stadsbeheer die werden ingezet voor herstel- en opruimwerkzaamheden.

Ambulancepersoneel dat steekvrije vesten nodig heeft, brandweerlieden die door met scherp schietende agenten beschermd moeten worden, politie die vecht voor eigen leven: het waren aangrijpende en indringende verhalen die koning Willem-Alexander maandagmiddag hoorde in het stadhuis van Rotterdam. Zijn bliksembezoek volgde op de rellen van afgelopen vrijdag en betekende volgens de deelnemers aan de verschillende gesprekken "een ongelooflijk hart onder de riem".

"We zijn een beschaafd land", herhaalde burgemeester Ahmed Aboutaleb een aantal maal, maar de gesprekken deden het tegenovergestelde vermoeden. Een ambulancebroeder vertelde hoe hij een man verzorgde die een schotwond had opgelopen en hoe hij bij die verzorging door de ME en politie beveiligd moest worden omdat omstanders met geweld dreigden. Op internet circuleren filmpjes gemaakt door gewonden. "Kom op strijders", is hun leus. "Hoe gek zijn mensen geworden", aldus de ambulancemedewerker. "Ze filmden zelfs nog op de sleepbrancard", voegde een brandweerman toe.

De brandweer vertelde verder dat een bluswagen moest worden achtergelaten vanwege de dreiging met geweld en dat terwijl een flatgebouw bedreigd werd door vuur. "We beseften dat we door schietende agenten moesten worden beschermd. Ongelooflijk", vertelde een brandweerman. Het liep voor de flatbewoners goed af, maar de brandweer maakt zich nu al zorgen over de komende jaarwisseling. Het was al gebruik dat agenten dan meereden op de wagens, maar met de toenemende agressie is dat wellicht niet voldoende.

Aboutaleb deelde zijn ervaringen en observaties van vrijdagavond met de koning tijdens een gespreksronde met de mensen van Stadsbeheer. "We hebben al snel de Coolsingel afgesloten. Op camerabeelden zag je auto's aan de zuidkant jongeren aanvoeren, die hard rennend de Coolsingel op gingen om deel te nemen aan de acties. Later zag je op beelden hetzelfde vanuit de wijk het Oude Westen, en je zag ook ander publiek op straat komen. Lui die keken of fietsen wel op slot stonden en deuren wel dicht waren. Kijken of er persoonlijk voordeel viel te halen."

Willem-Alexander bood in de gesprekken vooral een luisterend oor, al stelde hij ook vragen en besprak hij met een van de getroffen ondernemers de zin en onzin van de uit Amerika overgewaaide Black Friday. De koning maakte er geen geheim van er niets in te zien. Dat Aboutaleb tijdens dit gesprek de ondernemers steun toezegde, vond de koning mooi. "Als het maar niet aan mijn bezoek is gekoppeld."

De koning spreekt in het Stadhuis van Rotterdam met de getroffen hulpverleners.
De koning spreekt in het Stadhuis van Rotterdam met de getroffen hulpverleners.
De koning komt aan op de Coolsingel waar afgelopen vrijdag de rellen uitbraken.
De koning komt aan op de Coolsingel waar afgelopen vrijdag de rellen uitbraken.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--