Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning snuift cultuur in Drenthe

24 juni 2020 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander heeft zich woensdagmiddag in een zonovergoten Borger laten bijpraten over de invloed van de coronacrisis op de vrijetijds- en cultuursector van Drenthe. Daartoe nam hij eerst een kijkje in het Hunebedcentrum en daarna bij Cultuurpodium Vanslag.

Willem-Alexander ging in het vorig jaar nog gerenoveerde Hunebedcentrum in gesprek met onder anderen vertegenwoordigers uit de recreatie- en vrijetijdssector. Onder hen waren voorzitter Arjan Bos van TT circuit Assen, algemeen directeur Erik van Engelen van Wildlands Adventure Zoo uit Emmen, en Bert van der Linde van attractiepark Drouwenerzand. Ook gedeputeerde Henk Brink, die de vrijetijdssector in zijn portefeuille heeft, schoof aan bij het gesprek.

Arjan Bos had eigenlijk helemaal geen tijd moeten hebben voor een praatje met de koning, althans niet in Borger. Deze week had de TT moeten plaatsvinden, maar zoals commissaris van de Koning Jetta Klijnsma vaststelde: "Het is erg stil in Assen." Het circuit moet het voor de inkomsten van de aantallen hebben en dat is in deze tijd, nu evenementen niet zijn toegestaan, niet te halen. De hoop is dat het volgend jaar weer 'normaal' genoeg is om de Dutch TT weer te organiseren.

Lees verder onder de foto's.

Verhalenmix

KoningDrenthe3.jpg

De koning hoorde een mix van verhalen. Ook van positieve veranderingen bij hotel Wesseling in Dwingeloo bijvoorbeeld, dat door de gedwongen reset nu betere omzetcijfers haalt. "Waar gasten vroeger een glas wijn bestelden, is dat nu een fles", aldus directeur Bermans. Hij noemde het sinds 1662 bestaande hotel een van de oudste familiebedrijven van Nederland, maar daarbij kon Willem-Alexander het niet laten op te merken dat de familie Oranje op dat gebied betere papieren heeft.

Nu Drenthe met Zeeland tot de populairste binnenlandse bestemmingen hoort, vroeg de koning zich af of er geen angst is dat het deze zomer te vol wordt in de om rust en ruimte bekendstaande provincie. Hij kreeg de verzekering dat ook wanneer alles volgeboekt is, de 'vrijetijds- en fietsprovincie' die rust nog kan bieden.

Lees verder onder de foto.

Grootste hunebed van Nederland

Willem-Alexander moest tot slot zoals elke toerist ook een kijkje nemen bij het grootste hunebed van Nederland. Dat kende hij overigens nog van zijn bezoek in 1995, toen hij het zogenoemde hunebed D27 bekeek na de opening van Nationaal Hunebedden Informatiecentrum. Dat de canon van de vaderlandse geschiedenis sinds deze week niet meer begint met de hunebedden, stipte de koning ook even aan. "Voor ons is dat jammer", bekende directeur Harrie Wolters.

Een tweede gesprek vond plaats in de voormalige dorpskerk van Borger, waar Cultuurpodium Vanslag is gevestigd. Hier werd met vertegenwoordigers uit de kunst- en cultuursector gediscussieerd over de gevolgen van de coronacrisis voor musea, podia, theatergezelschappen, en het cultuuronderwijs in Drenthe.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--