Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning steekt Belgen hart onder de riem in tv-toespraak

17 maart 2020 · Leestijd 3 min

In een televisietoespraak heeft koning Filip maandagavond de Belgen een hart onder de riem gestoken in de strijd tegen de coronacrisis. Hij zei te beseffen dat de getroffen maatregelen van iedereen inspanningen vergen, maar onderstreepte ook het belang van die ingrepen. "Elkeen van ons kan ertoe bijdragen om deze crisis het hoofd te bieden", aldus de koning. "Deze beproeving zal ons sterker maken".

Filip benadrukte dat België zich in een cruciale fase bevindt om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Hij had het over de drastische maatregelen die de verschillende regeringen van het land vorige week hebben afgekondigd, zoals de schorsing van de lessen en het verbod op allerlei evenementen.

"Dit vraagt een groot aanpassingsvermogen van ons allen. We moeten dit voor onszelf doen, maar ook voor de anderen en vooral voor de kwetsbaren onder ons", zei Filip. Hij bedankte uitdrukkelijk de zorgverleners voor hun inspanningen en stond stil bij de mensen die getroffen zijn door het coronavirus, maar ook bij ouderen die afgezonderd leven en ouders die ook voor hun gezin moeten zorgen.

Lees verder onder de video.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

"En ook van de jongeren wordt verantwoordelijkheidsbesef gevraagd", hield de koning de Belgen voor. "Onze houding hierin is essentieel, en kan levens redden". Filip verwees ook naar de economische gevolgen voor tal van sectoren en zei dat moedige beslissingen zich opdringen om de schok op te vangen.

De crisis herinnert de mensheid aan onze kwetsbaarheid, maar brengt ook het sterkste in ons naar boven, volgens de vorst. "Elkeen van ons kan ertoe bijdragen om deze crisis het hoofd te bieden", zei de koning. Hij verwees daarbij naar de oproepen van verbondenheid en solidariteit. "Deze beproeving zal ons sterker maken."

Nieuwe regering

Koning Filip heeft maandag een federale regering onder leiding van de liberaal Sophie Wilmès beëdigd. De regering-Wilmès heeft als opdracht de strijd tegen het coronavirus in goede banen te leiden, met maatregelen op het gebied van de volksgezondheid en de economische gevolgen voor bedrijven en werknemers. Op andere terreinen handelt de minderheidsregering alleen lopende zaken af. De zittende ministers blijven op hun post. Allen legden de eed af in het koninklijk paleis in Brussel.

België zit sinds december 2018 zonder volwaardige regering.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--