Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning voor het eerst met baard op munt

3 september 2020 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander is voor het eerst met zijn veelbesproken baard afgebeeld op een munt. De koning en zijn gezichtsbeharing pronken op een herdenkingsmunt ter ere van het honderdjarig bestaan van het Woudagemaal.

download__1_.png

De koning staat op de voorzijde met achter hem de wapperende vlag van Friesland. Op de andere zijde wordt het Woudagemaal vanuit vogelvluchtperspectief afgebeeld in strakke lijnen. De munt is ontworpen door beeldend kunstenaar Berend Strik. Koningin Wilhelmina, de overgrootmoeder van Willem-Alexander, opende het Woudagemaal in het jaar 1920. Inmiddels is het 's werelds oudste, nog werkende stoomgemaal. Sinds 1998 mag het Woudagemaal zich rekenen tot één van de tien UNESCO Werelderfgoederen in Nederland. Het woudagemaal heeft de basis gelegd voor Nederlands watermanagement. Extra leuk dus, want de koning heeft zich in de jaren voor zijn koningschap veel beziggehouden met watermanagement. Het Woudagemaal Vijfje is de negende uitgifte in de werelderfgoed-herdenkingsmuntenserie en viert het honderdjarig bestaan van het nog functionerende Friese stoomgemaal.

Lees verder onder de afbeelding.

download.png

De munt wordt geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën. De munt heeft een waarde van 5 euro en is een wettig betaalmiddel in Nederland. Voor verzamelaars verschijnen er ook nog bijzondere edities in het zilver en goud. De ceremoniële eerste slag van de herdenkingsmunt vindt plaats op 7 oktober. Op 7 oktober viert het Woudagemaal tevens het honderdjarig bestaan. Een herdenkingsmunt is een zeer speciale uitgifte, die alleen verschijnt ter ere van bijzondere gelegenheden. De herdenkingsmunten ter ere van het Woudagemaal zijn online te bestellen via de Koninklijke Nederlandse Munt.

Bron: Koninklijke Nederlandse Munt / ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--