Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zien: Koning opent feestjaar in Gouda

13 april 2022 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag het feestjaar Gouda750 geopend. Dat gebeurde in de Sint-Janskerk, waar ook de tentoonstelling 'Beleef het Wonder van Gouda' van start ging. Er waren optredens van onder anderen Maaike Ouboter, stadsdichter Peter Noordhoek en trombonist Pelle van Esch.

De koning wandelde na bijdragen van onder anderen burgemeester van Gouda Pieter Verhoeve, Museum Gouda-directeur Femke Haijtema en bijzonder hoogleraar Bastiaan Rijpkema naar De Markt.

Op De Markt ontmoette hij een aantal makers van zo'n veertig beelden die voor het gemeentehuis zijn neergezet, waar in totaal ongeveer driehonderd Gouwenaren aan hebben gewerkt. Tot slot sprak Willem-Alexander met enkele Gouwenaars in het stadhuis.

Lees verder onder de foto's.

Tentoonstelling_Gouda
Koning_Gouda_Markt_beelden

Na afloop sprak de koning Gouda vanaf de trap van het Stadhuis toe. "Het heeft helemaal geen zin om het verleden te herdenken als je niet naar de toekomst kijkt", zei hij daar. "We zien hoe dun het laagje van verdraagzaamheid kan zijn." Hij benoemde dat "als je zelf niet verdraagzaam bent naar je buurman", je dat ook niet van een ander kunt verlangen.

Het is dit jaar 750 jaar geleden dat Graaf Floris V stadsrechten verleende aan Gouda. Dat wordt van 12 april tot en met 17 september gevierd in de stad.

Vaartocht

Dinsdagochtend was koning Willem-Alexander voor een werkbezoek in de haven van Rotterdam. Tijdens een vaartocht kreeg de koning meer te horen over de verduurzamingsstrategie van de haven, waarbij waterstof een belangrijke rol speelt.

Al varend sprak Willem-Alexander tijdens zijn bezoek met verschillende directeuren en managers uit de havensector over de waterstofontwikkelingen in de Rotterdamse haven. In Rotterdam komt op jaarbasis bijna drie keer het totale energieverbruik van Nederland binnen. De haven heeft dan ook ambitieuze plannen om te verduurzamen. Daarbij wordt ingezet op productie van groene waterstof, waterstof op basis van restgassen, infrastructuur voor transport van waterstof via buisleidingen en import en toepassing in industrie en transport.

De transitie naar waterstof is geen onbekend terrein voor de vorst. In 2019 opende hij de eerste substantiële testinstallatie voor groene waterstof Hystock en in 2021 sprak hij op het congres Wind meets Gas over het belang van waterstof voor Nederland en de energietransitie.

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--