Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Willem-Alexander zet honderd mensen in het zonnetje tijdens bijzondere lunch

26 april 2023 · Leestijd 2 min

Een dag voor Koningsdag heeft koning Willem-Alexander geluncht met honderd gasten, omdat hij zijn tienjarig koningschap viert. Zij waren uitgenodigd voor het '10Maal', omdat ze zich op een bijzondere manier inzetten voor hun omgeving. Bij de lunch in de Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch waren ook koningin Máxima en prinses Beatrix aanwezig.

ANP-467907379
ANP-467907334

Er kwamen duizenden reacties toen koning Willem-Alexander een oproep om voor deze lunch Nederlanders aan te melden die zich inzetten voor anderen.  “De afgelopen tien jaar heb ik heel veel mensen ontmoet die zich fantastisch inzetten voor anderen, voor de buurt of het algemeen belang. Voor hun inzet voor Nederland wil ik die mensen bedanken", liet de koning weten op de website van het Koninklijk Huis. Uiteindelijk mochten er woensdag honderd mensen aanschuiven bij de feestelijke lunch.

De gasten gingen ook op de foto met het koningspaar en prinses Beatrix.

ANP-467906004
ANP-467906170

'Belangrijkste krachtbron bent ú'

Willem_Alexander_lunch_100 gasten

In zijn welkomstwoord bracht de koning een eerbetoon aan zijn gasten. "Mensen die zichzelf een tien waard vinden, die kom je nog wel eens tegen. Maar u bent hier omdat anderen u hebben voorgedragen." Veel gasten waren verbaasd toen ze werden gebeld, de meesten dachten zelfs aan een grap. Maar juist zij hebben de uitnodiging verdiend, vindt de koning. Hij noemde ze 'onze belangrijkste krachtbron', omdat ze zich inzetten voor anderen. "Heel gewoon. Omdat u vindt dat het moet. En omdat u het gewoon dóet", besloot hij zijn toespraak, waarna hij het glas hief met zijn honderd gasten.

Koning lunch Huis ten Bosch
ANP-467904928

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--