Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Willem-Alexander reageert op 'zijn' enquête

27 april 2022 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander is blij met de opbouwende kritiek die hij krijgt. "Peilingen doen me niet zo veel", zei de koning woensdag tijdens Koningsdag in Maastricht. Woensdagochtend publiceerde de NOS een peiling waaruit bleek dat het vertrouwen in de koning steeds meer daalt.

"Peilingen doen me niet zo veel. Wat ik wel goed vind, is opbouwende kritiek", zegt de koning. "Als je dat niet hebt, kun je eindigen als Poetin. En dat wil niemand."

Op dit moment heeft iets minder dan de helft van de bevolking (47 procent) vertrouwen in de koning, zo kwam naar voren uit een peiling van Ipsos in opdracht van de NOS onder duizend mensen. Een jaar eerder ging het om 57 procent van de Nederlanders. Van het publiek krijgt de koning het rapportcijfer 6,7. Een jaar eerder was dat nog een 7,1 en het jaar daarvoor zelfs een 7,7.

Een groot deel van de Nederlanders vindt dat koning Willem-Alexander zich het afgelopen jaar niet solidair heeft getoond met het volk. Het aantal mensen dat hem wél solidair vindt is ten opzichte van vorig jaar gedaald van twee vijfde van de Nederlanders naar een kwart (26 procent). 

Toch zijn Nederlanders niet over alles ontevreden. Over het algemeen zijn mensen tevreden over de vluchtelingenopvang in kasteel Het Oude Loo in Apeldoorn. Daar verblijven zo'n dertig Oekraïners. 

Koning Willem-Alexander benadrukte woensdag wederom het belang van vrijheid op een dag als Koningsdag, vooral nadat de feestdag vanwege corona twee jaar niet door kon gaan met publiek. "We zien in Oekraïne wat dit betekent", zei hij ook over het belang van vrijheid.

Het merendeel van de Nederlanders, drie op de vijf, blijft voorstander van de monarchie als staatsvorm. In 2021 liep de steun voor de monarchie een flinke deuk op toen het percentage van 74 naar 58 daalde, maar dat percentage is dit jaar gelijk gebleven, zo komt naar voren uit de peiling.

ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--