Koning Willem-Alexander tankt gevechtsvliegtuigen bij
Koning Willem-Alexander heeft woensdag een vlucht gemaakt in een tankvliegtuig. Na een uitgebreide briefing nam de koning plaats in de cockpit van een zogenoemd MRTT-vliegtuig voor een oefening boven de Waddenzee. Hij hielp bij het bijtanken van gevechtsvliegtuigen.
Vliegbasis Eindhoven ondersteunt onder meer bij crisisbeheersing, evacuaties, humanitaire missies en het bijtanken van vliegtuigen in de lucht. Dat laatste werd woensdagmiddag ten noorden van de Waddenzee geoefend met verscheidene gevechtsvliegtuigen, waaronder F16's en F35's.
Koning Willem-Alexander kwam woensdagochtend in zijn militaire uniform aan in Eindhoven, waar hij 'zijn' crew voor die dag bij aankomst groette met een saluut. Na een briefing over de controle van het vliegtuig, het voorstellen van zijn crew en het bespreken van de weersomstandigheden, kon het toestel vertrekken.
Lees verder zie onder de foto.
Koning Willem-Alexander hielp de zogenoemde Air Refueling Operater (ARO) bij het bedienen van deze slangen, zo vertelt John. Hij is zelf ook werkzaam als ARO en luisterde in de cabine mee naar de gesprekken tussen de koning en de ARO naast hem. De slangen worden uitgeschoven en richting het jachtvliegtuig gestuurd. Daar ondersteunde Willem-Alexander de ARO bij.
Lees verder onder foto's.
Nederland moet op "defensiegebied samenwerken"
Koning Willem-Alexander vindt dat Nederland op defensiegebied moet samenwerken met andere landen. Dat vertelde hij op Vliegbasis Eindhoven na afloop van zijn vlucht met de luchtmacht in een tankvliegtuig. Hij hielp woensdag ten noorden van de Waddeneilanden bij het bijtanken van gevechtsvliegtuigen.
"We moeten op defensiegebied samenwerken met andere landen, we kunnen het niet meer alleen. En dit is het eerste concrete voorbeeld", zegt de koning na afloop van zijn vlucht. Met het zogenoemde air-to-air refueling, het bijtanken van bijvoorbeeld een F16 of een F35 in de lucht zodat die niet hoeft te landen, wordt samengewerkt met verscheidene landen. Naast Nederland werken Luxemburg, Duitsland, Noorwegen, België en Tsjechië mee.
ANP