Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Willem-Alexander beleeft drukke maar leuke dag

8 november 2023 · Leestijd 3 min

Een volle dag voor koning Willem-Alexander! Dinsdag was hij op bezoek bij het Westerdijk Fungal Biodiversity Instituut in Utrecht. Daar leerde de koning alles over schimmels. In de middag ging de werkdag van Willem-Alexander verder in het Overijsselse Hengevelde. Ook daar stond een druk maar leuk programma op de koning te wachten.

De dag begon in Utrecht. Tijdens het bezoek sprak de koning met jonge onderzoekers over hun onderzoeksprojecten en over de technieken die zij gebruiken om schimmels te begrijpen. Een van de jonge onderzoekers houdt zich bezig met het zoeken naar alternatieven voor vlees in de vorm van zeewier, een ander met de schimmel candida auris. Die kan candidiasis veroorzaken, vaak opgelopen als ziekenhuisinfectie.

Lees verder onder de foto's.

ANP-483240470
ANP-483240450
ANP-483240459

Een beschimmelde fruitmand

De koning kreeg slechts een klein deel van de 130.000 schimmels, gisten en bacteriën te zien. In de schaaltjes lagen kleine beetjes weefsel, uitwerpselen en urine. Verder kwamen bevindingen omtrent schimmelziekten, opslagmethoden en de invloed van schimmels op landbouw en biodiversiteit aan bod. Tot slot werd gesproken over een herkenbaar beeld voor veel mensen: een beschimmelde fruitmand. Schimmelvorming is een grote oorzaak van voedselverspilling.

Lees verder onder de foto's.

ANP-483240429
ANP-483240439

Bezoek aan klein dorpje in Overijssel

In de middag ging de werkdag van koning Willem-Alexander verder met een bezoek aan Hengevelde, een dorpje in Overijssel. De koning begon zijn bezoek in Hengevelde bij een boerenbedrijf dat ook een bed and breakfast is. Willem-Alexander ging in gesprek met de eigenaren, maar ook met andere boeren. Daarna reisde hij naar een nieuwbouwwijk. In een van de nieuwe woningen in de wijk ontmoette de koning verschillende bewoners en een aannemer die meerdere woningen in die wijk heeft gebouwd.

Lees verder onder de foto's.

Willem-Alexander_Hengevelde
Koning Willem-Alexander komt aan in Hengevelde.
Willem-Alexander_Hengevelde
Willem-Alexander_Hengevelde
Het zal je maar gebeuren dat koning Willem-Alexander bij je aan de keukentafel zit.

Willem-Alexander laat zich van zijn sportieve kant zien

Kulturhus de Marke, het dorpshuis van Hengevelde waar sport, cultuur en vrijwilligers samenkomen, was als laatste aan de beurt. De koning sprak er met sporters en bestuursleden van diverse verenigingen over onder meer de huidige accommodatie en de plannen voor en realisatie van een nieuw sportpark. In het dorpshuis ging de vorst daarna in gesprek met een werkgroep die zich samen met inwoners inzet voor de toekomst van het dorp en ook sprak hij met lokale ondernemers. Het bezoek werd sportief afgesloten toen Willem-Alexander een potje handbal meespeelde. 

Willem-Alexander_Hengevelde
Koning Willem-Alexander laat zich van zijn sportieve kant zien.
Willem-Alexander_Hengevelde
Hoeveel punten zou de koning gescoord hebben?.
Willem-Alexander_Hengevelde
Een groepsfoto met de koning kan natuurlijk niet uitblijven.

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--