Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning ziet vlucht in elektrisch vliegtuigje wel zitten

8 juni 2022 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander vliegt geregeld als piloot in een Boeing 737. Dat grote passagiersvliegtuig zou hij best weleens willen omruilen voor een klein en volledig elektrisch exemplaar. In het Elaad Testlab dat hij woensdag opende en waar zo'n vliegtuigje stond, liet hij weten interesse te hebben in een vlucht.

Tijdens de rondleiding in het Arnhemse testcentrum voor elektrische voertuigen wilde de koning van alles weten over de ontwikkeling van de luchtvaart en de werking van het elektrische vliegtuigje. Evert-Jan Feld van E-Flight Academy mocht de koning in de cockpit uitleg geven over de werking van het vliegtuigje.

Het gesprek tussen de twee ging over "pilotendingen". "Dat krijg je als je twee piloten naast elkaar zet", aldus Feld. "Hij zei ook dat hij er wel een keertje mee wil vliegen. Dus of we hem binnenkort bellen voor een testvlucht? Wie weet."

Lees verder onder de foto.

Koning_opening_testlab_2

In het lab in Arnhem kunnen elektrische voertuigen als personenauto’s, bussen en vrachtwagens en de bijbehorende laadpalen worden getest. De openingshandeling werd niet gedaan met het doorknippen van een lintje maar met het inpluggen van een elektrische vrachtwagen aan een snellader. Koning Willem-Alexander had de eer om voor het oog van de werknemers het testcentrum in werking te zetten.

Geheel vlekkeloos ging het niet: het inpluggen verliep als geoefend, maar de laadpaal werd niet geactiveerd. "Waar kan ik zien of ie het doet?", vroeg de koning zich nog af, nadat hij voor de tweede keer de stekker in de vrachtwagen had gedaan. De lamp op de laadpaal weigerde van groen naar blauw te verspringen, dus werd besloten alvast te beginnen met de rondleiding door het testcentrum.

Lees verder onder de foto.

Koning_opening_testlab_1

Tijdens de rondleiding hoorde de koning onder meer over cybersecurity van laadpalen en het zogenoemde 'slim laden', waarbij het opladen van een elektrische auto geoptimaliseerd wordt. Het opladen wordt bijvoorbeeld uitgesteld of tijdelijk gestopt als er weinig aanbod is van lokaal opgewekte duurzame stroom. Willem-Alexander wilde graag weten hoe het testen van de apparatuur hiervoor precies in zijn werk gaat en hoe ElaadNL zorgt dat ze aan de top blijven.

Na afloop van de rondleiding hoorde een opgeluchte Willem-Alexander dat het inpluggen van de elektrische vrachtwagen aan de laadpaal toch geslaagd was. 

ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--