Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningin Elizabeth viert kroningsjubileum in isolatie

2 juni 2020 · Leestijd 3 min

Koningin Elizabeth markeert dinsdag de 67e verjaardag van haar kroning op 2 juni 1953. De inmiddels hoogbejaarde Britse vorstin zal er in het openbaar geen aandacht aan besteden omdat ze vanwege de coronacrisis in zelfisolatie is in Windsor Castle. Daar werkt het personeel in een ingewikkelde ploegendienst om haar af te schermen van besmetting van het coronavirus.

ANP-412801106.jpg

De Queen, die de afgelopen maanden vanuit Windsor twee keer een televisietoespraak heeft gehouden, hoeft echter niet de hele dag binnen te zitten. In een afgeschermd gedeelte van Windsor Home Park, het enorme landgoed bij het kasteel, gaat de koningin regelmatig uit rijden, zo bevestigde Buckingham Palace zondag.

Vooruitlopend op het kroningsjubileum werden voor de Britse maandagkranten ook foto's vrijgegeven van koningin Elizabeth rijdend op Balmoral Fern. Dat is een veertien jaar oude Fell pony, een zogenoemde berg- en heidepony afkomstig uit het noorden van Engeland. De koningin heeft haar hele leven al gereden en is ook op haar 94e niet van plan daar mee te stoppen.

Lees verder onder de foto.

Nieuwe opnamen

Het waren de eerste opnamen van de koningin sinds 19 maart, toen ze werd gefotografeerd bij haar vertrek uit Buckingham Palace naar Windsor om in isolatie te gaan. Vanuit Sandringham voegde prins Philip (98) zich daar bij haar, terwijl prins Charles en echtgenote Camilla zich terugtrokken in hun Schotse residentie Birkhall, op het landgoed Balmoral.

Koningin Elizabeth kwam op 6 februari 1952 op de troon na het overlijden van haar vader koning George VI. De kroning was in het daaropvolgende jaar, mede omdat er veel voorbereidingen voor nodig waren. Het werd de eerste kroningsplechtigheid die via de nog in haar kinderschoenen staande televisie over de hele wereld kon worden gevolgd. Elizabeth is inmiddels al enkele jaren de langst regerende monarch uit de Britse geschiedenis.

Hieronder nog enkele foto's van Elizabeth's kroning op 2 juni 1953.

Westminster Abbey

De klokken van Westminster Abbey in Londen worden in strijd met traditie dinsdag niet geluid om het kroningsjubileum van koningin Elizabeth te markeren. Wel zal er in de Abbey extra worden gebeden voor de Queen en haar familie, zo meldt televisiezender ITN. Dit zal gebeuren door de geestelijken die daar verblijven. Vanwege de coronacrisis is de Abbey gesloten voor publiek. Dat is ook de reden voor het niet luiden van de klokken.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--