Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Britse vorstin viert verjaardag met militaire parade

12 juni 2021 · Leestijd 2 min

De verjaardag van koningin Elizabeth is zaterdag op kleinschalige wijze officieel gevierd met een militaire parade op Windsor Castle. Net als vorig jaar vonden de festiviteiten vanwege de coronacrisis niet in Londen plaats, maar achter de gesloten deuren van het paleis.

Op het grasveld van de zogenoemde quadrangle, de binnenplaats van Windsor Castle, verzamelden zich 274 soldaten, ruim drie keer zoveel als vorig jaar. Ook deden dit keer zeventig paarden mee.

Normaal gesproken mag op Horse Guards Parade in Londen jaarlijks één van de zogenoemde Household-regimenten - Grenadier, Coldstream, Scots, Irish en Welsh Guards - haar kleuren tonen aan de koningin. Dit jaar waren de Scots Guards aan de beurt.

Elizabeth nam de militaire parade af vanuit een opgebouwde tent. Vorig jaar deed ze dat in haar eentje en dit jaar kreeg ze gezelschap van haar neef Edward, de hertog van Kent. Hij is ook de kolonel van de Scots Guards.

Lees verder onder de foto's.

Aan het slot volgde een zogeheten flypast van de Britse luchtmacht. Negen toestellen vlogen in formatie over Windsor Castle, terwijl de koningin goedkeurend toekeek.

De Trooping the Colour-parade wordt al sinds 1748 gehouden ter ere van de verjaardag van de Britse vorst en is sinds 1820 een jaarlijks evenement. De werkelijke verjaardag van Elizabeth was overigens al op 21 april. Ze werd toen 95 jaar.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--