Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningin Máxima: 'Verhuizen naar buitenland is niet altijd makkelijk'

24 maart 2021 · Leestijd 2 min

Naar een ander land verhuizen is een spannend avontuur. Dat zei koningin Máxima woensdag in een videoboodschap die werd vertoond bij de viering van de veertigste verjaardag van de Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland (NOB). "Het is niet altijd gemakkelijk, vooral niet in het begin. Je mist je vrienden en familie. Een andere taal, andere gewoontes, een ander onderwijssysteem. Daar moet je aan wennen", zei Máxima.

Uit eigen ervaring weet de koningin dat verhuizen naar een ander land ook iets extra's geeft. "Zo raak je thuis in meerdere culturen. Het vraagt wel een ondernemende houding om je weg te vinden in verschillende landen. Maar daar heb je je leven lang plezier van," aldus Máxima. Tegelijkertijd is het goed om het Nederlands niet los te laten. "Misschien kom je over een paar jaar weer terug en dan kun je hier snel weer meedoen."

Daarom is het ook belangrijk dat de stichting NOB bestaat. Langs die weg krijgen dit jaar bijna 14.000 Nederlandse en Vlaamse kinderen in meer dan tachtig landen les in het Nederlands. Máxima vindt het mooi dat het Nederlands in zoveel landen leeft en dankt daarvoor docenten, leerlingen en ouders "en al die anderen die helpen om het onderwijs mogelijk te maken."

"Want wat jullie doen, is waardevol voor ons allemaal. Dankzij jullie kunnen we ons verbinden over een afstand van duizenden kilometers. Zodat we altijd kunnen zeggen: "tot ziens, hier in Nederland of waar ook ter wereld!", zo besloot de koningin haar eerder in de gang van paleis Huis ten Bosch opgenomen boodschap. Die werd afgespeeld tijdens de online-jubileumuitzending ‘De Reünie - 40 jaar onbegrensde ontmoetingen’.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--