Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningin Margrethe bewondert haar oudste 'collega'

25 mei 2022 · Leestijd 2 min

Koningin Margrethe van Denemarken voelt zich geïnspireerd door de Britse koningin Elizabeth II. Dat vertelt de 82-jarige Margrethe in gesprek met ITV News. "De manier waarop ze haar plichten altijd heeft vervuld, hoe ze haar leven aan het ambt heeft gewijd. En ze doet het allemaal met een glimlach", aldus de Deense koningin.

De nu 96-jarige Elizabeth werd koningin toen ze 26 was. "Toen ik opgroeide, hoopte ik dat ik niet zo jong zou zijn als mijn vader stierf", zegt Margrethe in het interview. "Dat heeft een enorme indruk op mij gemaakt, dat ze zich al zo lang heeft gewijd aan haar ambt. Koningin zijn is voor het leven, voor ons allebei."

Margrethe, die dit jaar vijftig jaar op de troon zit, heeft veel geleerd van haar Britse evenbeeld. "Mijn ouders zeiden tegen me: kijk eens wat ze in Engeland doen." De Deense vorstin bewondert het aan de Queen dat ze "zo bij de Britse natie hoort". "Ze hoort bij haar land. Dat is een van de dingen die ze zo goed doet, al zeventig jaar."

Toen Margrethe koningin werd, was ze 31 jaar oud en moeder van twee jongens van twee en drie jaar. In een eerder interview met het Deense Billed-Bladet vertelde ze hoe haar leven en dat van haar man prins Henrik (1934-2018) van de ene op de andere dag veranderde. "Zo gaat dat in een familie als die van ons, waar je de vorige generatie na de dood opvolgt", aldus de vorstin. "Het hoort erbij, op dat moment is je taak veel groter dan de rouw om het verliezen van je vader."

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--