Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningin Margrethe organiseert feestje voor jarige zus

29 april 2019 · Leestijd 2 min

Denemarken viert maandag de 75e verjaardag van prinses Benedikte, de jongere zus van koningin Margrethe. De Deense vorstin biedt haar jarige zus een feestelijk diner aan in Paleis Amalienborg. Benedikte kreeg zaterdag in de stad Kolding al een bijzonder feestprogramma aangeboden.

De festiviteiten voor de populaire zus van de koningin bevatten voor haar een aantal verrassende elementen. Zo kreeg de als paardenliefhebber en -kenner bekendstaande Benedikte een show van de Koninklijke Lijfgarde, met aan het slot een optreden van haar eigen jongste dochter prinses Nathalie. Dat is een ervaren amazone die bij de Olympische Spelen in 2008 voor Denemarken een bronzen medaille won.

Bijzonder was dat Nathalie verscheen op het door Benedikte zelf grootgebrachte paard Digby, waarop Nathalie aan het Olympisch toernooi had deelgenomen. Digby was zes jaar geleden met pensioen gestuurd maar maakte voor deze speciale gelegenheid een korte rentree, tot vreugde van prinses Benedikte.

Na afloop opende ze in museum Koldinghus een tentoonstelling over de sociale ontwikkeling in Denemarken in de afgelopen 75 jaar en haar plaats in die recente geschiedenis. Zo zag de prinses haar eigen trouwjurk, haar versierselen van de hoogste Deense Orde, de Orde van de Olifant, maar ook haar unieke Groenlandse outfit.

De drie zussen aan boord van het koninklijke schip Dannebrog in de zomer van 2018.
De drie zussen aan boord van het koninklijke schip Dannebrog in de zomer van 2018.

Ter gelegenheid van de verjaardag verschijnt ook de biografie 'Benedikte. Een koninklijke prinses'. Het is het eerste boek waaraan ze zelf heeft meegewerkt. Aan bod komen zowel haar werk in Denemarken, waar ze nog vaak optreedt als stand-in voor het staatshoofd wanneer Margrethe en haar zoons het land uit zijn, als haar leven in het Duitse Berleburg.

Benedikte trouwde in 1968 met prins Richard zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg, die ze twee jaar eerder had leren kennen op de bruiloft van prinses Beatrix en Claus von Amsberg. Ze gaf daarna haar werkzaamheden in Denemarken niet op maar combineerde die met het verblijf op Slot Berleburg.

In het boek komen de drie kinderen prins Gustav, prinses Alexandra en prinses Nathalie aan het woord, alsmede haar zussen de koninginnen Margrethe en Anne-Marie. Die laatste twee spreken vooral over de gezamenlijke jeugd. "Benedikte zegt vaak dat mijn haar niet goed zit en dan heeft ze meestal gelijk", grapt Margrethe. "Haar haar zit altijd goed."

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--