Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bijzonder cadeautje voor Máxima van winnaar Appeltje van Oranje

12 april 2022 · Leestijd 3 min

Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag in Zutphen een werkbezoek gebracht aan Ixta Noa. Deze organisatie was vorig jaar winnaar van het Grote Appeltje van Oranje. Ixta Noa - een fantasienaam die 'Ik sta nieuw' betekent - kreeg de prijs voor de bijzondere manier waarop mensen met psychische klachten door ervaringsdeskundigen worden geholpen.

Het is gebruikelijk dat de koning of koningin, die samen het beschermpaar vormen van het Oranje Fonds, een kijkje nemen bij de winnaars van de Appeltjes. In de aanloop naar de prijsuitreiking hebben ze al veel gehoord over de genomineerden en de uiteindelijke winnaars, maar daarna willen ze ook zien en horen hoe het er in de praktijk aan toegaat. Daarnaast is het koninklijk bezoek ook een soort extra beloning voor de bekroonde organisatie.

"U helpt mensen met psychische problemen om hun mentale veerkracht terug te vinden, zodat ze volwaardig kunnen meedoen in de samenleving. U helpt hen weerbaar te worden. Dat werk is zó nodig", zei Máxima destijds bij de prijsuitreiking. Ze prees Ixta Noa als een "organisatie die klein begon als een lokaal initiatief gericht op zelfhulp en herstel. Langzaam maar zeker verspreidde het zich over een steeds groter deel van het land en groeide het aantal vrijwilligers."

Lees verder onder de foto's.

Koningin_Maxima_gesprek_Zutphen
Koningin_Maxima_werkbezoek_Zutphen

"De druk op de geestelijke gezondheidszorg is hoog en de wachtlijsten worden langer. Om te voorkomen dat deze druk nóg hoger wordt, moeten we zorgen dat er voor iedereen dichtbij huis mogelijkheden zijn om psychische problemen te bespreken. En dat er hulp is voor iedereen die werkt aan herstel", stelde de koningin.

In Zutphen zag en hoorde ze hoe dat in de praktijk wordt gebracht, maar ze stelde daarnaast ook tientallen kritische en onderzoekende vragen. "We kunnen veel van u leren, ook voor andere plaatsen in Nederland." Zo vroeg Máxima zich af of de opzet van Ixta Noa ook zou werken in grote steden als Amsterdam en Rotterdam, waar de sfeer toch anders is dan in de Gelderse IJsselstad. Ixta-directeur Gerard de Roos dacht het wel, maar de koningin leek toch bedenkingen te hebben.

Sokken

Aan het einde van haar werkbezoek kreeg Máxima van de organisatie vijf paar sokken als herinnering aan haar visite. "Sokken zijn altijd welkom. Bij ons thuis zijn we ook steeds een sok kwijt", grapte Máxima toen ze het geschenk met een "mooi schaap" en het logo van Ixta Noa erop in ontvangst nam.

"We proberen ons voor te stellen hoe u vanavond uw hoge hakken uitdoet en de sokken aantrekt, en dan samen met uw gezin bij de open haard gaat zitten", zei Ixta-directeur Gerard de Roos.

ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--