Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningin Máxima beantwoordt vragen van kinderen uit jeugdpsychiatrie

4 maart 2021 · Leestijd 3 min

Koningin Máxima bracht donderdag een digitaal werkbezoek aan Karakter, een academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Ook de jonge Rens kwam met zijn ouders even aan het woord. "Hi koningin, ik heet Rens. Mamma en pappa hebben je vaak op tv gezien", opende de jongen het gesprek.

Bij de organisatie, die twaalf vestigingen kent, kunnen kinderen tot 18 jaar terecht voor diagnostiek en behandeling van complexe psychiatrische problemen. "Ja, af en toe kom ik in het nieuws", gaf de koningin toe. "Hoe gaat het met jou?" Volgens de jongen ging het goed op school. "Ik heb heel veel juffen", vertelde Rens, die toch nog een prangende vraag had. "U heeft toch een hele luxe auto?"

Een moeder die opmerkte dat je als ouder het liefst hebt dat "je kind normaal is" kreeg vanuit de huiskamer direct tegenwerpingen van de betrokkene, bij wie op haar dertiende werd vastgesteld dat ze autisme heeft. Máxima schoot in de lach. "Zit ze er bij?" vroeg ze, waarop de dochter even in beeld kwam en zwaaide naar de koningin. Toen de diagnose eenmaal was gesteld en het meisje naar speciaal onderwijs kon gaan, was het goed gekomen.

Lees verder onder de foto's.

Behandeling

Tijdens het anderhalf uur durende 'bezoek' kwamen alle aspecten van de zorg en hulp aan bod, waarbij Máxima vooral benieuwd was naar de wijze waarop Karakter naast de zorg ook opleiding, wetenschappelijk onderzoek en zorgvernieuwing vooropstelt. De koningin wilde weten wat er in de loop der jaren is veranderd en merkte op dat ze door ervaringen van een vriendin wist dat bijvoorbeeld autisme niet overal in de wereld hetzelfde wordt behandeld.

In het afsluitende gesprek ging het over de coronapandemie en de gevolgen daarvan voor kinderen die hoogintensieve zorg nodig hebben. Omdat scholen dicht gingen vielen de zo belangrijke vaste structuren weg en tijdens de tweede lockdown was er in veel gezinnen, net als in de rest van de samenleving minder veerkracht, waardoor er meer problemen ontstonden. Er werd dan ook gewaarschuwd voor een vierde golf. Niet van het coronavirus maar van geestelijke gezondheidszorg.

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--