Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningin Máxima spreekt slachtoffers van huiselijk geweld: "U bent zoveel waard"

8 mei 2024 · Leestijd 3 min

Koningin Máxima bezocht vanochtend het Oranje Huis van Blijf Groep in Almere. Blijf Groep is de opvolger van de Blijf-van-mijn-lijfhuizen en biedt hulp aan slachtoffers van huiselijk geweld. Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat het eerste Blijf-van-mijn-lijfhuis de deuren opende.

Even na half twaalf arriveerde koningin Máxima in Almere, waar ze met veel enthousiasme werd ontvangen. De koningin droeg een donkerblauwe outfit bestaande uit een wijd uitlopende pantalon met daarop een colbert. Daaronder droeg ze een crèmekleurige top.

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Emotionele gesprekken

Tijdens het bezoek sprak de koningin met hulpverleners en medewerkers van Blijf Groep over de geschiedenis van vijftig jaar vrouwenopvang in Nederland.

Lees verder onder de foto.

Koningin Máxima Blijf Groep Almere
Koningin Máxima in gesprek met medewerkers en hulpverleners.

Het onderwerp is beladen, zo bleek ook uit een emotioneel gesprek dat de koningin voerde met een van de bewoners van het Oranje Huis, Rachel. Zij had zo'n dertig jaar lang te maken met huiselijk geweld en vertelde de koningin over de drempel om zich te melden bij het Oranje Huis: "Het was een hele grote stap om naar dit huis te gaan, maar ik ben nu al zo gegroeid". Rachel durfde en kon door financiële afhankelijkheid lange tijd de stap niet nemen, "maar genoeg is genoeg". Haar ex-man heeft zichzelf daarna van het leven beroofd, vertelde Rachel, die daarop brak en haar excuses aanbood aan de koningin. "U heeft zo veel meegemaakt, ik vind het een wonder dat u überhaupt kan spreken. Ik vind u heel moedig", stelde de koningin haar gerust.

Lees verder onder de foto.

Koningin Máxima Blijf Groep Almere
Koningin Máxima is in gesprek met een bewoner van het Oranje Huis in Almere.

Naast Rachel sprak de koningin ook andere vrouwelijke slachtoffers van huiselijk geweld. Ze was daar zichtbaar van onder de indruk en stak de vrouwen een hart onder de riem. "U komt uit een situatie waar u voor die andere persoon blijkbaar niks waard was, maar u bent zo veel waard", aldus de koningin.

Lees verder onder de foto.

Koningin Máxima Blijf Groep Almere
Koningin Máxima begroet de bewoners van het Oranje Huis in Almere.

Over Blijf Groep

Blijf Groep heeft vier Oranje Huizen en één 'gewone' opvanglocatie voor vrouwen en kinderen die te maken hebben met huiselijk geweld. Het Oranje Huis in Almere dat de koningin bezocht werd in 2017 geopend, biedt noodopvang en telt 23 appartementen voor vrouwen met of zonder kinderen. In 2011 opende toen nog prinses Máxima het eerste Oranje Huis, in Alkmaar.

Lees verder onder de foto.

Prinses Maxima Oranje Huis
In 2011 opent prinses Máxima het eerste Oranje Huis, dat staat in Alkmaar.

Jaarlijks helpt Blijf Groep rond de 2500 slachtoffers van huiselijk geweld, waarvan er ongeveer 500 in één van de niet geheime Oranje Huizen worden opgevangen. 

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--