Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Máxima kiest voor aquamarijnen en bekende japon bij staatsbanket

5 april 2022 · Leestijd 2 min

De Burgerzaal in het Koninklijk Paleis op de Dam vormde dinsdagavond het decor van het staatsbanket voor de Indiase president en zijn echtgenote. De feestelijke maaltijd was de afsluiting van de eerste dag van het staatsbezoek.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima poseerden voor het diner met hun gasten voor de officiële foto. De gastheer in keurig kostuum en de gastvrouw in een japon van de Italiaanse ontwerpster Luisa Beccaria. De jurk in pasteltinten kennen we van Prinsjesdag 2018.

Lees verder onder de foto.

Maxima_Prinsjesdag_2018

Voor het perfecte plaatje pakte Máxima natuurlijk ook een tiara uit de koninklijke kluis. Ze koos voor deze avond een diadeem met aquamarijnen. Op het menu van het staatsbanket stond onder meer parelhoen, gesauteerde avocado, aardappelrösti en citroenmerengue.

Onder de foto's lees je meer over de speech van de koning.

Officiele_foto_staatsbezoek_India
Koningin_Maxima_diadeem_aquamarijen
Menukaart_staatsbanket

Minuut stilte

Het staatsbanket begon met een minuut stilte. Tijdens deze minuut stonden koning Willem-Alexander, koningin Máxima, de Indiase president Ram Nath Kovind, zijn vrouw Savita en alle genodigden stil bij de situatie in Oekraïne. Onder de aanwezigen was ook prinses Beatrix.

"Nu zich dicht bij ons land - in Oekraïne - een ongekende nachtmerrie afspeelt, is het cruciaal dat wij de contacten met onze partners in de wereld sterk houden", begon Willem-Alexander zijn speech voorafgaand aan het diner. "India is een zeer relevante partner voor Nederland. De dialoog met India is van grote betekenis, juist nu."

De koning zei in zijn speech ook dat Nederland "veel kan leren" van India als het gaat om het overstappen naar hernieuwbare energie. "Tijdens ons staatsbezoek aan uw land in 2019 hebben mijn vrouw en ik gezien hoeveel India en Nederland gemeenschappelijk hebben", zei Willem-Alexander tegen de Indiase president.

"Samen proberen wij de gevolgen op te vangen van de klimaatverandering, die onze leefwereld aantast. De natuurlijke rijkdommen van onze aarde staan op het spel en onze economieën staan onder druk", aldus koning Willem-Alexander. "Ik ben ervan overtuigd dat we elkaar verder kunnen versterken."

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--