Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningin Máxima reageert niet op ophef

11 juli 2019 · Leestijd 2 min

Koningin Máxima is donderdag in Dhaka niet ingegaan op de ophef die eind vorige maand is ontstaan over haar ontmoeting in de marge van de G20 in Osaka met de omstreden Saudische kroonprins Mohammed bin Salman.

Maxima-bangladesh-2.jpg

"Ik denk dat de minister-president en minister van Buitenlandse Zaken hier genoeg over hebben gesproken. Daar wil ik het bij laten", aldus Máxima. De koningin sprak aan het einde van haar tweedaagse bezoek aan Bangladesh, de eerste VN-reis die ze maakte na de commotie. De regering van premier Sheikh Hasina had haar uitgenodigd in haar rol als speciale pleitbezorger van de Verenigde Naties voor het toegankelijk maken van financiële diensten.

In die hoedanigheid had de koningin eind juni bij de G20 ook gesproken met Mohammed bin Salman. Saudi-Arabië organiseert volgend jaar november de volgende topontmoeting van de grootste economieën van de wereld.

Lees verder onder de foto.

In onder meer de Tweede Kamer kwam er kritiek op de ontmoeting omdat de kroonprins betrokken zou zijn geweest bij de brute moord vorig jaar oktober op de journalist Jamal Khashoggi. Dat onderwerp kwam in het gesprek met hem niet ter sprake. Terecht aldus premier Mark Rutte, want dat hoorde niet bij haar VN-functie. Hij zag geen probleem wanneer ze in de toekomst weer een gesprek met hem heeft.

Koningin Máxima wilde niet zeggen hoe ze de commotie had ervaren, maar benadrukte wel het belang van de onderwerpen die zij tijdens de G20 heeft besproken, namelijk de economische 'empowerment' van vrouwen en toegang tot financiële diensten.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--