Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningin Máxima schittert in bekende avondjurk tijdens contraprestatie

29 juni 2022 · Leestijd 3 min

Het Nederlands Kamerkoor verzorgde dinsdagavond met de voorstelling 'Van Gogh in Me' de zogenoemde contraprestatie van het staatsbezoek aan Oostenrijk. Met deze voorstelling bedankten koning Willem-Alexander en koningin Máxima voor de gastvrijheid tijdens de trip.

Lees onderaan het artikel meer over de jurk van koningin Máxima.

Artistiek directeur Tido Visser vindt het een "enorme eer" om op deze manier met het koningspaar mee te mogen reizen. "Het is de eerste keer dat er een koor meegaat met een staatsbezoek", zegt Visser tegen het ANP. "Eerder gingen bijvoorbeeld het Concertgebouworkest en het Nederlands danstheater mee met een staatsbezoek en nu mogen wij. Wij bestaan sinds 1937 dus het is geweldig om dit in het jaar van ons 85-jarig bestaan te mogen doen."

Van Gogh in Me zou eigenlijk pas op 13 november in Koninklijk Theater Carré haar wereldpremière beleven, maar dat is nu vanwege het staatsbezoek naar voren gehaald. De première is nu in het Wiener Konzerthaus. "Dat is een van de meest iconische zalen van Europa, dus het is sowieso een eer daar op te treden. We treden over de hele wereld op, maar dit is wel een van de zalen waar we graag staan", zegt Visser.

ANP-451083776

Van Gogh en Klimt

Met Van Gogh in Me brengt het Nederlands Kamerkoor kunstwerken van Vincent van Gogh en Gustav Klimt tot leven. Een Italiaanse videostudio ontwikkelde speciaal voor de voorstelling een algoritme waardoor de werken van de schilders reageren op de muziek en emoties van de zanger en zo tot leven lijken te komen. "Het is een audiovisuele reis door het fin de siècle", omschrijft Visser de manier waarop de stijlperiode van het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw in de voorstelling te zien is.

ANP-451088446

Het koor had er in ieder geval "ontzettend veel zin in", zegt Visser. "Maar het is natuurlijk ook spannend. Vooral omdat alles weer bij elkaar moet komen. Maar we hebben alles onder leiding van chef-dirigent Peter Dijkstra onder controle.

Jurk

ANP-451079978
ANP-451079862

Koningin Máxima arriveerde tijdens de gala-avond in een avondjurk van Jan Taminiau. Vijf jaar geleden, in 2017, zagen we de jurk voor het eerst toen het koningspaar een staatsbezoek aan Portugal bracht. 

ANP-353676822
Koningin Máxima en koning Willem-Alexander in Portugal, 2017.

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--