Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningin Máxima vindt Vriendendiensten mooi voorbeeld

16 september 2021 · Leestijd 3 min

Na een opening in Amsterdam stond er deze donderdag ook een bezoek aan Deventer in de agenda van koningin Máxima. "Het is weer zonnig", zei ze bij aankomst voor een werkbezoek aan Appeltje van Oranje-winnaar stichting Vriendendiensten. Het was immers al de tweede keer deze week dat ze de IJsselstad bezocht. Dinsdag was Máxima er samen met Willem-Alexander voor een streekbezoek aan Salland.

Koningin_Maxima_bij_Vriendendiensten_Deventer.jpg

Máxima had zich zeer verheugd op de nadere kennismaking met de Vriendendiensten. Het werk daarvan wil ze graag ten voorbeeld stellen aan heel Nederland. De stichting, die wordt ondersteund door de gemeenten Deventer en Raalte, beheert centra voor mensen die psychisch kwetsbaar zijn. Uitgangspunt is dat zij zelf vorm kunnen geven aan hun leven, al is er wel begeleiding.

De koningin ging uitgebreid in gesprek met de initiatiefnemers, die ze feliciteerde met het eerder dit jaar winnen van een Appeltje, de prijs van het Oranjefonds. Ook complimenteerde ze de initiatiefnemers met de deelnemers aan de Vriendendiensten. Een aantal van hen zijn zelf aan de slag gegaan als ervaringsdeskundigen. "Een prachtig voorbeeld voor de rest van Nederland", aldus Oranjefonds-directeur Sandra Jetten.

Lees verder onder de foto.

Máxima kreeg veel positieve en opwekkende verhalen te horen. De deelnemers, zo'n duizend mensen op jaarbasis, kunnen bij de Vriendendiensten altijd terecht, worden er goed begrepen en niet beoordeeld of veroordeeld. "Hier word je begrepen, daarom zijn de ervaringsdeskundigen ook zo goed en belangrijk. Die hoef je niks uit te leggen", aldus een van de gesprekspartners. "Door de onderlinge steun zak je minder diep weg en kom je er eerder bovenop", wist koningin Máxima.

Ze wilde ook alles weten over het zogenoemde herstelprogramma, dat mooi aansluit bij het nieuwe Oranjefonds-programma 'Herstel dichtbij' waaraan de komende jaren extra aandacht besteed gaat worden. "Herstellen doe je zelf", was één van de lessen die deelnemers hadden geleerd. "Je moet eerst vrienden worden met jezelf. Eerst jezelf steunen, dan bereik je meer en je moet geduld hebben. Niet te veel hebben", zo hoorde Máxima. Dat helpt om uit de nood of een diepe dip te komen.

Ongelukje

Voor haar bezoek aan Deventer was koningin Máxima in Amsterdam voor de opening van supercomputer Snellius. Het was de aanwezigen daar al opgevallen dat Máxima een gespalkte hand had. Bij haar vertrek in Deventer vertelde ze aan Blauw Bloed dat ze een 'ongelukje' heeft gehad en haar hand rust moet houden met behulp van de spalk, zodat die kan genezen.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--