Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningin Máxima zingt voluit mee met meidenband OG3NE

11 mei 2021 · Leestijd 4 min

Koningin Máxima heeft dinsdagochtend in de ECI Cultuurfabriek in Roermond haar bliksemtournee door Nederland voortgezet. Daar kreeg ze een concert van de meidengroep OG3NE. De rondgang maakte onderdeel uit van de speciale campagne van de stichting 'Meer Muziek in de Klas' ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Máxima volgende week maandag. De koningin is erevoorzitter van de stichting.

Máxima zong voluit mee met de meidenband, bestaande uit de zussen Lisa, Amy en Shelley, die speciaal voor haar Somebody To Love opvoerden - het lied dat de koningin, zo vertelde ze, samen met haar dochters had gezongen op de vijftigste verjaardag van Willem-Alexander. Ook waren onder meer het Limburgs Jeugdorkest Play The Beat, de jeugdige Bredase dj Quinten Fablius (13) en kidsreporter Thomas aanwezig.

De tournee is deels ook een alternatief voor een groot muziekgala met deelname van duizenden kinderen dat in coronatijd niet kan worden gehouden. "Het is niet als gehoopt", zei Máxima over dat gemis, maar dat overal in het land nieuwe 'muziekakkoorden' worden gesloten was niettemin een "geweldig cadeau." Het streven is voor haar aanstaande verjaardag in het hele koninkrijk vijftig muziekakkoorden te hebben.

Afspraken

Máxima wordt op elke halteplaats tijdens haar tour getrakteerd op muziek. Ze krijgt ook te horen hoe ver de daar samengekomen provincies zijn gevorderd met het verzorgen van muziekonderwijs voor alle basisscholen en ze woont de ondertekening van nieuwe muziekakkoorden bij. Daarin worden de afspraken over duurzaam muziekonderwijs vastgelegd.

Máxima was maandag al in Bourtange en Kootwijk, waar de vijf noordelijke provincies zich presenteerden. In Roermond waren Limburg en Brabant samengebracht. Er werd de ontbrekende handtekening gezet onder het muziekakkoord van Goirle en de koningin hoorde dat voor Tilburg en Den Bosch een overeenkomst binnen handbereik ligt. Brabant is dan overigens nog lang niet in zijn geheel bediend: twee derde van de scholen heeft nog geen structureel muziekonderwijs.

Limburg loopt wat dat betreft voorop, want daar is in 2018 al een voor de gehele provincie omvattend muziekakkoord gesloten. In Roermond werd de basis gelegd om het muziekonderwijs te verdiepen. Dat gebeurt straks in de regio Landgraaf, Brunssum, Kerkrade met het programma 'Meer Harmonie in de Samenleving’.

Soest

Koningin Máxima heeft na Roermond een stop gemaakt in Soest, waar vertegenwoordigers van de provincies Utrecht, Flevoland en Noord-Holland waren samengekomen om met haar te praten over de stand van het muziekonderwijs op de basisschool en over nieuwe initiatieven. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) dinsdag bekendgemaakt.

De tournee door het land is onderdeel van de speciale campagne van de stichting Meer Muziek in de Klas ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Máxima volgende week maandag. Voor haar bezoek aan Soest en Roermond ging de koningin maandag al langs in Bourtange en Kootwijk.

De bedoeling is dat alle 1,4 miljoen basisschoolkinderen in Nederland kunnen kennismaken met muziek. In openluchttheater Cabrio in Soest hoorde de koningin dat straks 80 procent van de leerlingen in Noord-Holland structureel muziekonderwijs krijgt op school en dat dat in Flevoland 40 procent is. In Utrecht wordt 15 procent van de kinderen bereikt.

Tijdens het bezoek was uiteraard ook ruimte voor muziek. Zo speelde de Kindersymfonie een nummer, trad Glen Faria op en verzorgde Jeroen van der Boom de muzikale inleiding van het nummer 1 Wereld. De 12-jarige saxofonist Tycho uit Almere bracht Can You Feel The Love Tonight ten gehore.

Beelden van de bezoeken en optredens van artiesten en schoolkinderen zijn zondagavond te zien op NPO 1 in de speciale tv-uitzending ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag, Koningin Máxima; een leven vol muziek.

Bron: ANP

Word Vriend van Blauw Bloed

Heb je dit artikel met plezier gelezen en wil je dit blijven doen? 
Word dan nu Vriend van Blauw Bloed en steun ons.
Je ontvangt als vriend allerlei leuke vriendenvoordelen.

Lees meer!
Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--