Koningin Sofia heeft heel wat te verduren
Het huwelijk tussen koning Juan Carlos en koningin Sofia was een schijnhuwelijk. De Spanjaarden hadden lange tijd wel hun vermoedens en de afgelopen jaren was er al het een en ander naar buiten gekomen, maar sinds kort liggen de feiten open en bloot op tafel. Dat moet volgens Spaanse media vooral pijnlijk zijn voor koningin Sofia (81).
Het vertrek uit Spanje van de koning-emeritus eerder deze maand was in feite de officiële bevestiging van het publieke geheim over het al lang geleden gestrande huwelijk. Juan Carlos vertrok naar Abu Dhabi en Sofia bleef in Spanje. Ze had niet eens afscheid genomen want ze verbleef op dat moment voor de zomervakantie op Mallorca.
Maîtresses
Sofia's echtgenoot beheerst vrijdag andermaal het nieuws in Spanje. Dit keer zijn het de uitspraken van zijn ex-vriendin Corinna Larsen - beter bekend onder de naam van haar ex, Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn - die voor berichten en commentaren zorgen. Corinna heeft namelijk tegenover de BBC een boekje opengedaan over haar relatie met Juan Carlos.
Corinna had tussen 2004 en 2009 een liefdesrelatie met koning Juan Carlos, die zelfs beloofde met haar te zullen trouwen. De Spaanse vorst had toen net een jarenlange relatie met Marta Gayá beëindigd, en over zijn huwelijk met Sofia was hij duidelijk. "Ze hadden de afspraak alleen samen naar buiten te treden voor de kroon, maar verder leefden ze hun eigen leven, los van elkaar", aldus Corinna.
Geheime safari
De relatie met Corinna liep stuk op het feit dat Juan Carlos er in diezelfde tijd nog een maîtresse op na hield, hetgeen Corinna onaanvaardbaar vond. Niettemin bleef ze goed bevriend met de toen nog regerende koning, in wiens gezelschap ze zich in 2012 bevond bij een geheime olifantensafari in Botswana. Juan Carlos brak toen bij een val zijn heup en viel daarmee tegelijk ook van zijn voetstuk.
Opeens was hij zelf prooi van de media, die ook niet langer zijn indiscreties en buitenechtelijke relaties stilhielden. Koningin Sofia liet hem drie dagen wachten alvorens ze hem in ziekenhuis kwam opzoeken. Dat was alleen maar om het imago van de kroon te beschermen. Naar verluidt zou ze haar man ook niet echt hebben bezocht, maar elders in het ziekenhuis hebben gewacht tot er voldoende tijd was verstreken om weer naar buiten te gaan.
Plichtsbesef
Het plichtsbesef van koningin Sofia kende wat dat betreft geen grenzen, al wordt haar nu verweten niet duidelijk stelling te hebben genomen. Het gouden huwelijk datzelfde jaar (1962-2012) werd overigens niet gevierd.
Het incident in Botswana leidde uiteindelijk twee jaar later tot het min of meer gedwongen aftreden van koning Juan Carlos, waarna de gezamenlijke optredens met echtgenote Sofia ook vrijwel opdroogden. Spaanse media hielden het nauwkeurig bij en kwamen vaak niet verder dan acht tot tien per jaar, afhankelijk of ze gezamenlijk bij begrafenissen moesten zijn of niet.
Bron: ANP