Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningsdag-acties krijgen gehoor

23 april 2020 · Leestijd 3 min

Verschillende acties die georganiseerd worden rond de afgelaste Koningsdag, hebben succes. Zo hebben al veel mensen aangegeven maandag mee te doen met de actie van het Concertgebouworkest om mee te zingen met het Wilhelmus, en zijn er al zo'n 900 brieven door kinderen naar de koning verstuurd.

Concertgebouworkest-WAMAX.jpg

Dat laat de Koninklijke Bond van Oranje Verenigingen (KBOV) weten, die hiertoe heeft opgeroepen in het kader van Koningsdag die dit jaar vanwege de coronacrisis een andere vorm krijgt dan in andere jaren.

De brieven worden gebundeld en bezorgd bij koning Willem-Alexander. Op wat voor manier dat gaat gebeuren, is nog niet bekend. Ali B. is ambassadeur van dit project.

De KBOV heeft allerlei alternatieven bedacht voor de verjaardag van de koning, aangezien feesten en vrijmarkten dit jaar niet mogelijk zijn vanwege de coronacrisis. Zo is er om 10.00 uur een nationale aubade met het Wilhelmus, worden er 'saamhorigheidsconcerten' gegeven voor ouderen en wordt opgeroepen tot een nationale toast om 16.00 uur.

De eerste initiatieven voor digitale vrijmarkten hebben zich ook aangediend. Zo kan iedereen zijn kleedje met spullen online neerleggen in een advertentie op Marktplaats. De website roept op de opbrengst te doneren aan KiKa (Kinderen Kankervrij). Ook kunnen kinderen die normaal gesproken op de vrijmarkt in het Amsterdamse Vondelpark hun muziekinstrument zouden bespelen, optreden via www.vondelpark.live.

Ook het Concertgebouworkest zegt veel enthousiaste reacties te krijgen op zijn voorstel om aanstaande maandag, op Koningsdag, om 10.00 uur het Wilhelmus te zingen of te spelen. Wegens het coronavirus kan dat niet in groepsverband, maar wel individueel vanuit de tuin, vanaf het balkon of van achter het raam. Als we dat allemaal tegelijk doen, gebeurt het ondanks de coronamaatregelen toch samen, is de overweging.

Particulieren en organisaties reageren volop, aldus een woordvoerder, en de partijen voor verschillende instrumenten en bezettingen die het orkest beschikbaar stelt via de website zijn inmiddels bijna 50.000 keer gedownload. De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen, die 300 afdelingen rijk is, heeft het evenement zelfs al in het Koningsdagprogramma opgenomen, aldus het orkest.

De leden van het Concertgebouworkest zelf spelen mee vanuit hun eigen huis. Van hen hebben er ook al 73 het Wilhelmus opgenomen met bijvoorbeeld een webcam. Een compilatie hiervan wordt maandag om 10.00 uur uitgezonden via NPO1, waarmee het orkest als het ware voorgaat in het evenement.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--