Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Máxima trakteert op 'eigen' Concertgebouworkest

6 juli 2021 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben dinsdagavond tijdens hun staatsbezoek de zogenoemde contraprestatie aangeboden. Als blijk van waardering voor de geboden gastvrijheid trakteerden ze Duitsland op een concert.

En niet zo maar een muziekvoorstelling maar een uitgevoerd door het Koninklijk Concertgebouworkest. Koningin Máxima is daarvan sinds 2005 beschermvrouwe en begin vorige maand ging ze op de Amsterdamse oefenlocatie nog langs om kennis te maken met de nieuwe directie.

Ongetwijfeld is toen met de uit Duitsland afkomstige directeur Dominik Winterling en artistiek directeur Ulrike Niehoff ook gesproken over het staatsbezoek. Het tweetal hield echter tegenover de pers hun mond, ook toen de mogelijkheid van een nieuw optreden van het wereldberoemde orkest tijdens zo'n bezoek werd geopperd.

Dat het Koninklijk Concertgebouworkest wordt gevraagd om de zogenoemde contraprestatie te verzorgen is niet uniek, maar wel uitzonderlijk. Er komt nogal wat bij kijken om het omvangrijke orkest met instrumenten en al te laten reizen. Dat was al zo voor de coronapandemie en is nu weer iets gecompliceerder. Gelukkig is Berlijn, waar het concert in het Konzerthaus aan de Gendarmenmarkt wordt gegeven, niet zo ver weg. Het orkest is natuurlijk ook wel wat gewend, al is dit het eerste buitenlandse optreden sinds vorig jaar maart.

Lees verder onder de foto's.

Het Koninklijk Concertgebouworkest, dat werken van Mozart en Beethoven zal laten horen, is eerder 'meegenomen' naar Berlijn. Koningin Beatrix bedankte tien jaar geleden haar Duitse gastheer bondspresident Christian Wulff ook voor zijn gastvrijheid met een concert van het toporkest, en ook in Letland in 2006 zorgde het orkest voor een spraakmakend en historisch optreden. 

Vanwege de coronabeperkingen – de concertzaal mag maar 350 genodigden herbergen – had het voor de hand gelegen om dit keer minder groots uit te pakken. Het koningspaar, daarin duidelijk gesteund door Buitenlandse Zaken, wilde echter niet inleveren of beknibbelen op de presentatie en het eerbetoon aan Duitsland en zijn zestien deelstaten. De gebruikelijke receptie en naontvangst – netwerkbijeenkomsten bij uitstek – moesten wel worden geschrapt, maar de voorstelling van Nederlands toporkest niet. Adel verplicht zullen Willem-Alexander en beschermvrouw Máxima hebben gedacht.

Koninklijke knipoog?

Royals_bij_diner_huwelijk_Albert_en_Charlene.jpg

Máxima koos voor de contraprestatie een strapless japon met een gelaagd rokgedeelte van Valentino. Ze heeft de lichtblauwe avondjurk eerder gedragen en wel bij het huwelijksdiner van prins Albert en prinses Charlène op 2 juli 2011. Zal haar keuze voor deze japon misschien ook een heel klein knipoogje zijn naar het Monegaskische paar dat eind vorige week hun 10-jarig huwelijksjubileum vierde? 

Tekst: Hans Jacobs/RoyalBlogNL / Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--