Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningspaar brandt kaarsje bij herdenking Auschwitz

27 januari 2020 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren maandag bij de herdenking van de 75-jarige bevrijding van het voormalige Duitse concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau.

Het koningspaar heeft samen met collega-royals en tientallen hoogwaardigheidsbekleders een kaarsje gebrand tijdens de herdenking. De Belgische koning Filip en koningin Mathilde, de Luxemburgse groothertog Henri, kroonprinses Victoria van Zweden, het Spaanse koningspaar Felipe en Letizia en de Britse hertogin Camilla woonden de indrukwekkende ceremonie bij.

Voorafgaand aan de ceremonie hadden koning Willem-Alexander en koningin Máxima een ontmoeting met Holocaust-overlevende Ernst Verduin. Ook spraken zij met Femma Fleijsman- Swaalep. In mei 2020 zendt de EO een documentaire over haar uit en verschijnt een boek over haar leven.

De Poolse president Andrzej Duda zei in een toespraak dat de wereld de gruwelen in het Duitse concentratiekamp moet blijven gedenken om te voorkomen dat die zich herhalen. Polen heeft volgens Duda de verplichting de herinnering te helpen bewaren en de waarheid te beschermen.

In het kampenstelsel in en rond Auschwitz zijn naar schatting meer dan een miljoen mensen om het leven gebracht, vooral Joden. Na de bevrijding door het Rode Leger uit de Sovjet-Unie zijn er 7500 overlevenden aangetroffen. Het grootste kamp Auschwitz-Birkenau is voor velen het symbool geworden van de Holocaust.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--