Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningspaar brengt streekbezoek aan de Brabantse Peel

15 september 2022 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben donderdag de Peel in Noord-Brabant bezocht. Het streekbezoek, dat langs de gemeenten Deurne, Gemert-Bakel en Helmond voerde, stond in het teken van onder meer ontwikkelingen in natuurbehoud, de toekomst van de agrarische sector en innovatief ondernemen.

De koning en de koningin startten hun bezoek in natuurgebied de Deurnsche Peel. Ze kregen er meer te horen over de transitie van cultuur- naar natuurgrond. Ook werd er gesproken over de natuurbranden in de regio. Een paar weken geleden woedde nog een grote brand in de Peel.

Lees verder na de insta post!

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Bij de ingang van het natuurgebied werden Willem-Alexander en Máxima 'verwelkomd' door tientallen omgekeerde vlaggen en meerdere rode zakdoeken. Het koningspaar sprak met boeren uit de omgeving over hun opties voor de toekomst. "We hopen op een goede discussie. We weten wat de problematiek is en we gaan erover praten", zei de koning tegen het handjevol mensen langs de route. Hij zei dat hij hoopte dat ze samen tot een oplossing zouden komen.

Máxima voegde toe dat het een vervelende situatie voor de boeren was, maar dat ze hoopte dat het negatieve tot het positieve omgezet kon worden. De omstanders leken blij verrast dat het paar even kwam praten. "We gaan ervoor", sloot de koning af.

Lees verder na de foto!

Willem Alexander - Maxima - in - De - Peel
De koning en de koningin bezoeken natuurgebied in Deurne.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Gemert

De volgende stop van het streekbezoek was in Gemert. Duizenden mensen hadden zich donderdagmiddag verzameld op het Ridderplein om een glimp op te vangen van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Ook meerdere schoolklassen waren naar het plein gekomen. Het was een feestelijke sfeer. Veel mensen waren in het oranje gehuld, wapperden met Nederlandse vlaggetjes en gaven het koningspaar cadeautjes. Het koninklijke koppel groette de omstanders uitgebreid.

Lees verder onder de foto's!

Op het Ridderplein in Gemert-Bakel staat het gemeentehuis. Daar gingen Willem-Alexander en Máxima individueel in gesprek met gedupeerden van de coronacrisis, onder wie een weduwe van een corona-overledene. Ook spraken ze met een ic-medewerker en een begrafenisondernemer. De provincie Noord-Brabant werd zwaar getroffen door het coronavirus.

Lees verder na de foto!

ANP-454800044
De koning en koningin bezoeken in Gemert-Bakel het Boerenbondsmuseum.

Laatste stop

In Helmond hoorden Willem-Alexander en Máxima meer over innovatie op de Automotive Campus. Er vond een rondetafelgesprek plaats met verschillende ondernemingen die zich richten op innovaties op het gebied van mobiliteit of energie. Ook maakten de koning en koningin een ritje met een zelfrijdende shuttle. 

Lees verder na de foto!

Willem-alexander-in-Helmond

De koning zegt terug te kijken op een ''ongelofelijk streekbezoek''. Hij vindt de boeren ''niet het probleem'', maar ''onze oplossing'', zei hij na afloop. "We hebben heel duidelijk willen maken hoe wij in deze discussie staan. Dat we echt vinden dat de boeren, de agrariërs, onderdeel zijn van onze cultuurhistorie", aldus Willem-Alexander.

"We kunnen niet zonder, we willen ze hebben, we willen aan de toekomst met ze werken. Zij zijn niet het probleem, zij zijn onze oplossing." De koning hoopt dat iedereen elkaar positief kan blijven benaderen en dat er zo een oplossing komt.

Máxima's mode

De outfit van de koningin is er eentje die we niet zo lang geleden al hebben gezien. De poederroze rok en top zijn van het Belgische modehuis Natan. De haarband is van hoedenontwerper Berry Rutjes. Máxima droeg deze outfit voor het eerst bij haar bezoek aan het Jeroen Pit Huis.

Maxima opening Jeroen Pit Huis

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--