Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningspaar: "Dochters gaan verantwoord om met social media"

17 juli 2020 · Leestijd 3 min

Tijdens de traditionele zomerfotosessie in de tuin van Paleis Huis ten Bosch heeft het koningspaar vragen beantwoord. Aan Blauw Bloed vertelde het koningspaar hoe zij vinden dat hun dochters Amalia, Alexia en Ariane omgaan met social media.

Tijdens de fotosessie mogen alle verslaggevers een vraag stellen aan het koninklijk paar. Blauw Bloed vroeg de koning en koningin hoe zij vinden dat hun dochters omgaan met social media. Want inmiddels is bekend dat ook zij actief zijn op kanalen zoals Instagram of TikTok. Soms gaat dat, terwijl dat niet de bedoeling is, mis en komen er beelden naar buiten. Onlangs nog bijvoorbeeld van een dansende prinses Alexia op een TikTok-filmpje.

Hoe kijkt het koningspaar hiernaar? "In grote lijnen vind ik dat zij er heel verantwoord mee omgaan", reageert koning Willem-Alexander. "Ze beseffen de gevaren. Natuurlijk worden er foutjes gemaakt, door henzelf of door anderen in hun omgeving waardoor er deze naar buiten komen. Maar social media is tegenwoordig deel van het opgroeien. Onze dochters beseffen de waarde van privacy heel goed én ze beseffen de waarde van het gezin en elkaar. Daar zullen ze alles voor doen." De koning benadrukt dat de dochters het, als er toch iets naar buiten komen, "verschrikkelijk" vinden. "Ze doen er alles aan dat te voorkomen, met afgeschermde accounts bijvoorbeeld." Grappend: "Ik ben geen specialist hoor, zij zijn wat dat betreft veel beter dan ik." 

Leermoment

Koningin Máxima vult aan dat het feit dat het op social media ook weleens misgaat, door de dochters zelf of hun omgeving die iets naar de buitenwereld lekken, een leermoment is voor hen. "Je kunt het als ouders wel twintig keer zeggen, maar dan zijn ze met vriendinnen en gaat het weleens mis. Dan zijn ze boos of teleurgesteld, en dan zeg ik: dat is iets wat je nu hebt geleerd. Ik hoop dat u begrijpt dat dit leermomenten zijn, voor ja, hele jonge kinderen."

Volgens de koningin zijn deze leermomenten, zoals het filmpje van prinses Alexia op TikTok, juist het mooie van opgroeien. "Dan maak je fouten, en je mag ook fouten maken zolang je er maar van leert. Dat is wat wij hopen dat de kinderen en hun omgeving hier weer van meenemen."

De dochters hebben zich voor het gebruik van social media wel aan een voorwaarde te houden, vertelt de koning. Hun ouders volgen hen ook op social media, zodat ze kunnen meekijken wat ze plaatsen. De koning en koningin hebben dus zelf ook social media-accounts, maar niet met veel volgers. "Als je niet actief bent, word je ook niet gevolgd", besluit de koning met een glimlach.

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--