Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Beatrix en koningspaar: Philip maakte onuitwisbare indruk

9 april 2021 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix gedenken prins Philip "met groot respect". De echtgenoot van koningin Elizabeth stierf vrijdagochtend op 99-jarige leeftijd. "Toegewijd stelde hij zijn lange leven in dienst van het Britse volk en van zijn vele plichten en verantwoordelijkheden", laten het koningspaar en de prinses weten via social media.

Koning Willem-Alexander neemt samen met prins Philip deel aan de Britse Dodenherdenking, 2015.
Koning Willem-Alexander neemt samen met prins Philip deel aan de Britse Dodenherdenking, 2015.

"Zijn levendige persoonlijkheid maakte een onuitwisbare indruk", gaat de verklaring van het drietal verder. "Onze liefdevolle gevoelens van meeleven gaan uit naar Hare Majesteit Koningin Elizabeth en alle leden van de Koninklijke Familie."

Voor zover bekend troffen Willem-Alexander en Máxima prins Philip in november 2015 voor het laatst. Toen reisde het koningspaar af naar Londen voor Remembrance Sunday. De koning legde een krans om de Britten te bedanken voor hun aandeel in de bevrijding van Nederland, in 2015 precies zeventig jaar geleden.

Lees verder onder de foto.

Het koningspaar bracht in 2018 een staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Prins Philip was niet betrokken bij het openbare programma van het bezoek. De echtgenoot van Elizabeth ging in de zomer van 2017 met pensioen en liet zich sindsdien alleen in het openbaar zien bij familieaangelegenheden, zoals de huwelijken van zijn kleinkinderen.

Het meest recente officiële bezoek van Willem-Alexander en Máxima aan het Verenigd Koninkrijk was in 2019, toen de koning werd geïnstalleerd tot ridder in de Orde van de Kousenband. Prins Philip was ook ridder in die orde, maar zover bekend was hij niet bij de installatie van Willem-Alexander aanwezig.

Reactie Rutte

Ook demissionair premier Mark Rutte heeft zijn medeleven betuigd na het overlijden van prins Philip. "Namens het kabinet heb ik mijn condoleances overgebracht aan premier Boris Johnson in verband met het trieste nieuws van het overlijden van prins Philip", schreef Rutte op Twitter. "Ik wens het Britse koningshuis en het Britse volk veel sterkte toe in deze tijd van rouw", vervolgde hij zijn bericht.

Boris betuigde zelf ook al eer aan de 99-jarige echtgenoot van koningin Elizabeth die vrijdag is overleden. Het land zal samen rouwen met de koninklijke familie en de koningin, die haar "steun en toeverlaat voor meer dan 70 jaar heeft verloren", zei de Britse premier. 

"We herinneren ons de hertog vooral vanwege zijn standvastige steun aan Hare Majesteit de Koningin", zei een bedroefde Johnson. "Prins Philip heeft de genegenheid van generaties verdiend hier in het Verenigd Koninkrijk, in het Gemenebest en de rest van de wereld.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--