Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningspaar hard aan het werk in Oegstgeest

28 mei 2021 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben vrijdagmiddag in Oegstgeest geklust in het kader van de jaarlijkse vrijwilligersactie NLdoet van het Oranjefonds. Bij Cultuurhuis De Paulus werd het koningspaar flink aan het werk gezet. Zo ging Máxima aan de slag met de hogedrukspuit en dook Willem-Alexander de tuin in.

In de tuin vlotte de arbeid sneller dan gepland, waarna Willem-Alexander ook werd gevraagd om onkruid te wieden. "Dat staat niet op mijn lijstje", grapte de koning alvorens te waarschuwen dat hij het onderscheid tussen gewone planten en onkruid niet zo goed kende. "Als u mij mijn gang laat gaan, dan wordt het helemaal schoon." Dat was niet erg. Behalve de bosschages moest ook alles uit de grond.

Willem-Alexander werd niet alleen aan het werk gezet in de tuin van de multifunctionele ontmoetingsplek die is gehuisvest in een als rijksmonument aangemerkte kerk. Hij kreeg ook de taak de houten wanden en lambriseringen in de grote kerkzaal in de olie te zetten. "Maar vanmorgen is het echte harde werk al gedaan, bij het schoonmaken", besefte hij.

Máxima was ondertussen een goed half uur in de weer met een hogedrukspuit, waarmee ze de entree van het cultuurhuis schoonmaakte. Een van de lokale vrijwilligers hield de koningin nauwkeurig in de gaten en liet haar gerust stukjes overdoen wanneer de stoep niet schoon genoeg was.

Vrijwilligerswerk belangrijk

Het paar was blij dat NLdoet ondanks de coronacrisis dit jaar toch weer mogelijk is. "Juist de coronatijd heeft aangetoond hoe belangrijk vrijwilligerswerk is", zei Willem-Alexander. Hij hoopte dan ook dat er binnenkort meer versoepelingen komen, waardoor bijvoorbeeld ook de vrijwilligers in de cultuursector - vaak zeventigplussers - weer aan de slag kunnen.

NLdoet, dat meestal in maart wordt georganiseerd, moest vorig jaar vanwege corona worden afgelast. Dit jaar werd het verschoven naar eind mei, in de hoop dat er dan iets meer mogelijk zou zijn. Er zijn 5500 klussen aangemeld, veelal kleinschaliger dan gebruikelijk. In 2019 waren er nog 86.000 vrijwilligersactiviteiten.

Mensen zien

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima kijken ernaar uit weer meer mensen te kunnen ontmoeten. Dat antwoordden ze op de vraag waarop zij zich het meest verheugen wanneer het kabinet vrijdag mogelijk meer versoepelingen aankondigt.

Máxima had even bedenktijd nodig alvorens te kiezen voor "meer mensen te kunnen zien". Willem-Alexander keek uit naar meer kunst en cultuur. "Het is bijna zo vanzelfsprekend als je het hebt, en dan door zo'n coronatijd mis je het echt", aldus de koning. "Het is zo belangrijk dat die culturele instellingen weer opengaan, maar we moeten het nog even afwachten. Ik weet niet wat er gezegd gaat worden", zei hij verwijzend naar de persconferentie van vrijdagavond.

Willem-Alexander zei ook voor de vrijwilligers die in de musea werken te wensen dat de musea weer open mogen en dat ze door hun vaccinatie ook weer aan de slag kunnen, want het zijn vaak ouderen die dat vrijwilligerswerk doen. "Zij zijn een belangrijk onderdeel van de Nederlandse musea. Het is überhaupt fantastisch als de musea weer open mogen", aldus Willem-Alexander.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--