Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningspaar Noorwegen ontdaan na bezoek rampplek

4 januari 2021 · Leestijd 2 min

De Noorse koning Harald kwam zondag woorden tekort om zijn indrukken weer te geven na een bezoek samen met koningin Sonja en kroonprins Haakon aan het door een aardverschuiving getroffen Gjerdrum.

Koningspaar_Noorwegen_bezoek_aardverschuiving.jpg

"We hebben een bewogen dag achter de rug. Ik heb moeite om dingen te zeggen, want dit is absoluut verschrikkelijk", aldus de koning. "We hebben een zeer goed inzicht gekregen in het werk dat is verricht bij de hulpdiensten. Het is erg indrukwekkend. Het maakte een enorme indruk", vertelde koningin Sonja aan de pers. Ze had de warmte van de bewoners van de 7000 inwoners tellende plaats ervaren "in alles wat we vandaag zijn tegengekomen."

Lees verder onder de foto.

Het koningspaar en de kroonprins ontmoetten evacués en familieleden, evenals vertegenwoordigers van gemeenten en hulpdiensten die onafgebroken hebben gewerkt sinds de aardverschuiving een aantal huizen in het dorp Ask, het administratieve centrum van de gemeente Gjerdrum, met zich mee heeft gesleurd.

Inmiddels zijn zeven van de tien sindsdien vermiste mensen dood aangetroffen. Tien mensen raakten afgelopen woensdag gewond.

Lees verder onder de foto's.

Koning_Harald_brandt_kaars_in_kerk.jpg

Het koninklijk gezelschap arriveerde vlak voor 11.00 uur in cultuurhuis Gjerdrum. Hier werden ze opgewacht door burgemeester Anders Østensen, politiechef Ida Melbo Øystese en taakgroepleider Anders Solberg Bru in het oostelijk politiebureau. De taakleider informeerde over de situatie in het aardverschuivingsgebied en over de reddingsoperatie die nog gaande is.

Na de briefing werd een kort bezoek gebracht aan de kerk. Binnen staken koning Harald, koningin Sonja en kroonprins Haakon kaarsen aan voor degenen die door de aardverschuiving waren getroffen. Daarna splitste het gezelschap zich op. Het koningspaar ontmoette evacués en andere getroffenen in Hvam en Haakon deed dat in Gardermoen.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--