Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningspaar proeft zoete tomaten in kas Abu Dhabi

3 november 2021 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander proefde woensdagochtend tijdens de tweede dag van het bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten de in de woestijn van Abu Dhabi gekweekte tomaten. In de hightech kas van het bedrijf Pure Harvest stelde hij vast dat ze veel smakelijker zijn dan die uit het Westland komen of kwamen.

Althans, die hadden vroeger met name bij onze oosterburen de reputatie veel te veel water te bevatten. De tomaten uit Abu Dhabi, groeiend in een overvloed aan zonlicht, bevatten veertig procent meer suiker en zijn veel lekkerder. Dat verklaart ook hun succes, zo kreeg Willem-Alexander te horen. De opbrengst per vierkante meter is ook aanzienlijk hoger.

Koning en koningin, die dinsdag in Abu Dhabi aankwamen, begonnen de tweede dag van hun bezoek met het bezoek aan de kas. Dat is een voorbeeld van het gebruik van Nederlandse kennis en technologie, aangepast aan de lokale omstandigheden voor de voedselproductie. Tomaten groeien er, en sinds juni ook aardbeien, al hebben die laatste nog niet het gewenste kwaliteitsniveau bereikt.

Het is nog experimenteren, al liet de meegereisde hofdame van koningin Máxima zich wel verleiden om een vuurrode aardbei te proeven. Willem-Alexander zag dat. "Nee, nee, niet snoepen", zei hij plagend. De aardbeien gaan in de toekomst de competitie aan met de import uit Nederland, maar zorgen er dan voor dat ze niet geëxporteerd hoeven worden, wat voor het klimaat weer beter is.

Het koningspaar liet zich tot in de puntjes uitleggen hoe de kassen in het woestijnklimaat functioneren, hoe de productie wordt uitgebreid naar onder meer Saudi-Arabië en waar, zoals de koning opperde, de Wageningen Universiteit ook een rol kan spelen. De visite werd afgesloten met een proeverij van lokaal gegroeide producten, in een menu gevat door de Nederlandse chefkok van Boca, Matthijs Stinnissen. Willem-Alexander en Máxima bekeken hun bord met veel belangstelling, proevend, prikkend en goed kijkend.

Na afloop vertrok het gezelschap - het koningspaar in een gigantische Aurus Senat, een Russische limousine die gelijkenis vertoont met 'The Beast' van de Amerikaanse president - richting Dubai. Daar staat een bezoek aan de wereldtentoonstelling Expo 2020 op het programma. Woensdag is het de 'nationale dag' van Nederland, dat extra in de schijnwerpers wordt gezet. De koning opent dan ook het Nederlandse paviljoen dat al enkele prijzen heeft gewonnen en is uitgeroepen tot meest duurzame paviljoen van de Expo.

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--