Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning reageert op aanslag Peter R. de Vries

7 juli 2021 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben woensdagmorgen de meegereisde media bijeengeroepen bij hun hotel in Berlijn. De koning, zichtbaar aangedaan door het nieuws, gaf daar een korte verklaring naar aanleiding van de aanslag op journalist Peter R. de Vries dinsdag in Amsterdam.

Koning Willem-Alexander noemt het neerschieten van Peter R. de Vries "een aanslag op de rechtsstaat". Dat zei de koning bij een persmoment tijdens zijn staatsbezoek aan Duitsland.

De koning sprak ook de meegereisde media zelf aan in zijn reactie. "Ik begrijp ook dat er onder u, directe collega's van hem, hierdoor aangedaan zijn. Wij staan naast u. Wij beseffen dat als een collega dit gebeurt, dit verschrikkelijk moet zijn." Verder noemde hij De Vries een 'bijzondere journalist' en sprak hij van een 'aanslag op de journalistiek, en daarmee de hoeksteen van onze rechtsstaat.'

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries werd dinsdagavond in het centrum van Amsterdam neergeschoten. Hij was daarvoor bij een live-uitzending van het programma RTL Boulevard geweest. De koning zegt "zeer ontdaan" te zijn door de gebeurtenis.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Koning_reactie_PeterR.jpg

Eerste reactie

Gisteren tweette het koningspaar al een eerste reactie op de aanslag. "Hij en allen die hem dierbaar zijn, zijn in onze gedachten", liet het koningspaar weten vanuit Berlijn, waar het paar is voor een staatsbezoek aan Duitsland.

"Journalisten moeten onbedreigd en vrij hun belangrijke werk kunnen doen", schrijven Willem-Alexander en Máxima. "Wij voelen ons verbonden met iedereen die zich inzet voor de vrije pers in onze rechtsstaat."

Het koningspaar woonde in Berlijn een concert van het Koninklijk Concertgebouw Orkest bij toen het nieuws over De Vries naar buiten kwam. Willem-Alexander en Máxima boden het concert aan als contraprestatie.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Tekst: Hans Jacobs/ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--